La Caça De Bruixes A L'Europa Moderna

Páginas: 9 (2217 palabras) Publicado: 3 de junio de 2012
INTRODUCCIÓ
La caça de bruixes va ser un procés que es va donar en dos onades successives entre els anys 1450 i 1750, amb un màxim entre el 1550 i 1650, moment en el qual està centrat el nostre treball. L’Europa
En aquell context Europa patia un moment difícil, ja que va ser un temps de canvi religiós (es va donar la reforma protestant, la reforma catòlica), polític (el pas del feudalisme capa un Estat), econòmic (es va començar a donar el mercantilisme, base del futur capitalisme), etc. A més, es van donar períodes de males collites, de pestes, epidèmies, etc. que, unit a les múltiples guerres, van fer que hi hagués un descens de la població.
La caça de bruixes va ser un fenomen que es va donar als territoris cristians, ja fossin catòlics o protestants, encara que ambdues religionsvan actuar de forma diferent. Així, tenim que als territoris catòlics és on es van jutjar i executar més bruixes, mentre que els protestants només van executar a una tercera part de les que van jutjar.
Pel que fa a la localització, la caça de bruixes es va donar, sobretot, al Sacre Imperi Germànic, el qual aglutina el 75% de les execucions, encara que també es van donar a Lorena, Luxemburg, elFranc Comtat, Anglaterra, Escòcia, el País Basc, etc.
CREENÇA OFICIAL
Segon Jeffrey B.Russel, els orígens de la fetilleria europea era molt semblant a la practicada arreu, però la seva transformació ve donada per la reflexió cristiana sobre la religió pagana i la fetilleria. A mesura que el cristianisme es va estendre s’entén que el fetillers que invoquen esperits invoquen dimonis. arribant a laconclusió que tot el paganisme, i per suposat la fetilleria, era part del pla de Satanàs per destruir la salvació del món. Per tant totes les creences, cultes i pràctiques del paganisme van ser reprimides per la llei cristiana. És en el segle XII i XIII on el concepte de fetilleria es converteix en bruixeria.
Durant la època moderna hi ha dues transformacions que afecten la persecució de labruixeria: la transformació de la doctrina cristiana, que entra en un procés per tal de tornar a l’època apostòlica, i el sorgiment dels protestants que s’uneixen a la cacera amb una crueltat semblant a la catòlica. Encara que alguns judicis van tenir lloc en tribunals eclesiàstics europeus, el mes habitual va ser que fossin jutjades per fòrums seculars com a conseqüència d’un grup de canvis,conflictes econòmics, social i religiosos. Segons Brian P. Levack la bruixa moderna es podia definir amb la paraula d’inconformista (ja que engloba la dona que no segueix els patrons tradicionals de la seva comunitat o sexe).
En aquest moment el concepte de la bruixeria podia comprendre dos vessants : el sentit malèfic (molt proper al concepte d'encanteri) que englobava les desgràcies que les bruixespodien implicar sobre la societat; i el satanisme, que suposadament tenia per la seva relació amb el dimoni. De forma global les classes socials lletrades i dirigents (jutges, magistrats, clergues, senyors, estudiosos i juristes) de finals del segle XVI creien tant en les capacitats nocives de les bruixes com en les diabòliques (les quals eren indiferents per al poble corrent). Creien que les bruixespactaven directament amb el diable i que a canvi els oferia poder després d'una cerimònia formal. També que es reunia periòdicament amb altres bruixes per realitzar ritus blasfems, obscens o atroços.
Figures destacables de l’època també van manifestar el seu interès en la persecució tals com: Luter, que sostenia que totes les bruixes havien de ser cremades encara que no haguessin causat cap malper que havien fet un pacte amb el dimoni. Calvino també adverteix de la perillositat de les bruixes.
REALITAT POPULAR
L’estudi social de la bruixeria deixa entreveure que una de les raons per les quals s’estén per les ments de la societat és per la necessitat inconscient de buscar culpables a les desgràcies pròpies. El poble es preocupava molt més pels infortunis, que creien haver patit a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La cacera de bruixes en època moderna
  • Com es una bruixa?
  • ^Caca
  • La Caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS