la celiaquia

Páginas: 7 (1707 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2013
Biologia: La composició dels éssers vius.
La composició química de la matèria.
Els conceptes químics fonamentals per entendre la composició de la matèria són:
- Element químic o substància simple: és una substància que no es pot descompondre en una de més simple mitjançant reaccions químiques. Això es degut al fet que està constituïda per un sol tipus d’àtoms. Es coneixen, actualment, 104elements, 15 dels quals no es troben en la naturalesa, s’obtenen artificialment.
- Àtom: é la part més petita d’un element químic. Es coneixen 104 tipus diferents d’àtoms. Estan constituïts per partícules subatòmiques, els protons, amb carga positiva, els neutrons, que no tenen càrrega i els electrons que tenen càrrega negativa.
- Molècula: una molècula es la unió de dos o més àtoms. Aquestes podenser del mateix tipus, molècules homogènies, o de diferent tipus, molècules heterogènies.
- Substància composta: és la formada per dos o més elements químics. La seva part més petita es una molècula heterogènia, formada per àtoms de diferent tipus.

Els enllaços químics.
L’enllaç químic és la unió entre àtoms, molècules o ions, que són àtoms o molècules amb càrrega elèctrica. Els diferentstipus d’enllaç són: l’enllaç iònic, l’enllaç covalent i l’enllaç intermolecular o entre molècules.

- L’enllaç iònic es dona quan un dels àtoms capta electrons de l’altre. L’àtom que els capta, es queda carregat negativament, en forma d’anió o ió negatiu, i el que dóna electrons es queda en forma de catió o ió positiu. Aleshores , l’anió i el catió es queden units per atracció electrostàtica.Els àtoms tenen tendència a adoptar l’estructura d’octet, es a dir a tenir la seva última capa o darrer orbital omplert amb vuit electrons, excepte l’hidrogen, que té tendència a tenir 2. Si un àtom té menys de 4 electrons al seu últim nivell, tindrà tendència a donar els seus electrons i quedar-se amb càrrega positiva,per això rep el nom d’element químic electropositiu o metàl•lic, en canvi, si enté més de 4 electrons, tindrà tendència a captar els electrons, i quedar-se carregat negativament, per això rep el nom d’element químic electronegatiu o no metàl•lic.
L’enllaç iònic es dona entre àtoms d’electronegativitat molt diferent.
- L’enllaç covalent es forma quan dos àtoms comparteixen electrons,. Cada parell d’electrons compartits, un d’un àtom i un d’un altre, forma un enllaçcovalent. Es dona entre àtoms d’electronegativitat semblant i alta. Es un enllaç molt fort. Si els àtoms units tenen una electronegativitat semblant, donen molècules apolars, per exemple , les molècules formades per àtoms iguals, H2, N2, O2....i els constituïts per hidrogen i carboni- hidrocarburs, com ara el metà, el propà,butà.. Si uns àtoms atrauen més cap a ells els electrons, es formen molèculespolars, amb un pol positiu i un negatiu, es a dir dipolars.
- Enllaços intermoleculars són els enllaços entre molècules. Els casos més importants són l’enllaç d’hidrogen o pont d’hidrogen i l’enllaç per forces de Van der Waals. Són enllaços molt febles i són deguts a forces electrostàtiques.
Enllaç d’hidrogen. Es dona entre molècules dipolars dels hidrurs, i es produeix per que la mida tan petitade l’àtom d’hidrogen permet que s’hi aproximi molt l’altre tipus d’àtom de la molècula contigua. Així s’estableixen forces febles d’atracció entre elles anomenades enllaç d’hidrògen . A l’aigua, la gran electronegativitat de l’oxigen fa que les càrregues del dipol siguin molt altes, per això les molècules d’aigua s’atrauen tant entre si que formen un líquid, mentre que d’altres de més pesmolecular, com el H2S, són gasos.
Enllaç per forces de Van der Waals. Es dóna entre molècules apolars, a causa de les atraccions electrostàtiques que s’originen, en determinats moments, per que la distribució electrònica es torna asimètrica per atzar, i així sorgeixen dipols instantanis. Aquests permeten l’atracció intermolecular. Com més gran es una molècula, més força assoleix aquest enllaç, ja que hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Celiaquia
  • Celiaquia
  • Celiaquia
  • Celíaquia
  • la celiaquia
  • Celiaquia
  • Celiaquia
  • CELIAQUIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS