La ciutat romana

Páginas: 13 (3193 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2014
Introducció: La ciutat de Roma
L’antiga Roma fou la civilització que va sorgir de la ciutat-estat de Roma, a partir del segle IX aC. Inicialment una monarquia, va esdevenir una república i finalment un imperi que va acabar controlant la major part del Mediterrani i de l’Europa Occidental.
La historia de la ciutat de Roma, que segons la tradició va ser fundada a l’any 753 aC. Va començar sentun petit poblat del Laci fins que esdevingué el centre d’un imperi estès per tota la Mediterrània.
La ciutat de Roma te una historia molt llarga y extensa que dura aproximadament mes de dos mil vuit-cents anys, en aquest període de temps tan llarg a Roma diferents emperador o militars o generals van manar construir diversos monuments que ara mateix encara es conserven, com el Coliseu, elPanteó, el Fòrum Romà, entre d’altres. Tots aquest monuments son restes que ens han deixat els antics habitants de Roma a traves dels quals podem conèixer com era la vida abans.






2. El Coliseu

El coliseu es un amfiteatre de la època de l’imperi Romà, construir en el segle I ubicat en el centre de la Ciutat de Roma.
Originalment era anomenat Amfiteatre Flavi, en honor a la DinastiaFlàvia, una dinastia d’emperadors que el va construir. Posteriorment el seu nom va canviar a Colosseum per una gran estàtua que estava ubicada a seu costat, el Colós de Neró, que actualment no es conserva.
Antigament posseïa una capacitat d’uns 50.000 espectadors, amb vuitanta files de graderia. Els seients anaven situats segons l’estatus en la societat que tenia una persona, perquè mentre mes a propde l’arena s’asseia algú, de major importància era, com per el exemple l’emperador i els senadors. Per lo contrari, contra mes lluny s’asseia una persona, significava que era de una categoria inferior. Això sense contar a les dones, que sempre estaven desplaçades y mal vistes, ja que a aquella època, no estava ben vist que una dona fos a veure espectacles violents.
Les obres del Colisseu vancomençat aproximadament al 70 d.C baix les ordres de l’emperador Vespasiano i van terminar al 80 d.C, per l’emperador Tit, però va ser modificar durant el regnat de Domicià
La seva inauguració va durar 100 dies, on es van celebrar constantment lluites entre gladiadors o feres, en les quals molts van perdre les vides per diversió del poble.
El Coliseu va estar en funcionament, durant 500 anys, i esvan celebrar els últims jocs en el segle VI, molt mes tard de la caiguda de l’Imperi Romà al 476 d.C
L’amfiteatre ocupa una gran superfície d’uns 189 metres de llarg per 156 d’amplada, i de 57 metres d’alçada. El perímetre el·líptic es de 524 metres.
El terreny de joc, era un oval de 75 per 44 metres, i era una plataforma construïda en fusta i coberta d’arena.

Tot el subsòl era un complex detúnels i masmorres, en el que s’allotjaven als gladiadors, als condemnats i als animals








2.1.Funcions del coliseu
En aquest edifici es celebraven tot tipus d’espectacles com:

Lluites de gladiadors

Aquests espectacles eren part integral de la societat romana. Es duien a terme per la tard. La principal atracció eren els combats a mort entre lluitadors entrenats.
La majoriadels gladiadors eren esclaus o criminals condemnats, encara que alguns homes eres seduïts per l’esperança d’obtenir popularitat i patrocini del rics partidaris.

Venationes
Aquest espectacles tenien lloc per el mati i solien ser el aperitiu del que solien ser els jocs gladiatoris, per el que eren considerats inferiors aquest.
Van ser introduïts oficialment a Roma per Pulvi Nobílior amb motiude la victòria romana sobre els etolis.
Les Venationes eres protagonitzades per un grup especial de lluitadors anomenats, uenatore o bestiatii i podien ser de diversos tipus:
Simples exhibicions, en les que feres domesticades executaven coses insòlites.
Dol a mort entre besties ferotges. Sovint, es fustigaven la natural ferocitat de les besties lligant-les per parelles i llançant-li ninots...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La ciutat romana
  • Preguntes ciutat romana
  • La ciutat romana
  • Ciutat de Ciutats
  • Ciutat vella
  • Ciutat Morta
  • La ciutat llunyana
  • La ciutat llunyana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS