La Cultura Política

Páginas: 7 (1728 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
Tema 1 : LA CULTURA POLÍTICA

DEFINICIÓ
· Conjunt d'orientacions (creences, valors, opinions, sentiments) envers a la política (actors, règim, polític... ) que té un col.lectiu determinat
· La cultura política és una característica que fa referència a un col.lectiu determinat i no pas als individus
· En cap cas un país determinat té "molta" o "poca" cultura política

QUINES ORIENTACIONS(OPINIONS, CREENCES, SENTIMENTS...) POLÍTIQUES EXISTEIXEN?
La cultura política és l'estudi de les orientacions d'un col.lectivitat, normalment un o diversos països
- Orientacions envers el sistema polític (democràcia o dictatura):
· Legitimitat del règim polític: un règim és considera legítim quan gaudeix del suport i de l'aprovació de la majoria de la ciutadania. El grau de legitimitat d'unrègim depèn de la mesura en què la gent considera les seves institucions desitjables i superiors a la d'altres règims alternatius. La legitimitat no implica creure que un règim és perfecte, sinó més aviat que es tracta del més adient per al seu país. És la millor forma de governar segons els individus.
-> La legitimitat és un factor essencial per garantir l'estabilitat d'un règim polític. Lasupervivència de les democràcies, depèn, en gran part, del nivell de suport que reben de la ciutadania.
· Satisfacció amb el règim: Els ciutadans valoren la legitimitat d'un règim en funció de si es compleixen les expectatives que es tenien sobre el seu rendiment.

- Orientacions envers les principals dimensions polítiques:
· Ideologia Esquerra-Dreta: En les democràcies occidentals, ladimensió política més destacable és la ideologia esquerra-dreta. S'estructuren a partir del concepte d'igualtat. Està relacionada amb el conflicte d'interessos econòmics.
-> Esquerra: demanda d'una major igualtat econòmica i a la millora de les condicions de la classe treballadora. Per aconsseguir-ho, l'Estat ha d'intervindre activament en l'economia creant llocs de treball,garantint drets laborals del treballadors i fomentant prestacions socials. = IGUALTAT
-> Dreta: és partidària que el Govern intervingui el mínim possible en l'economia, malgrat que aixó pugui comportar a la práctica un augment de les igualtats econòmiques. = LLIBERTAT
· Ideologia liberal-conservador: Se centra en qüestions més morals i polítiques. Els conservadors estan méspreocupats per la seguretat, l'ordre públic i el manteniment del valors tradicionals encara que aquests puguin anar en detriment de la llibertat individual.
· Nacionalisme: La dimensió nacionalista només esdevé rellevant en aquells països on l'existència de diferents comunitats culturals deriva en un conflicte de caire nacional. És freqüent que es produiexi un conflicte entre la identitat nacionalmajoritària i (o les) identitats nacionals minoritàries. Per exemple Espanya-Catalunya.

- Orientacions envers els principals actors i institucions polítiques:
· La confiança política: Una institució gaudeix de la confiança política dels ciutadans si aquests senten que la institució és creïble, competent, equitativa, transparent i, en definitiva, si la institució desenvolupa amb eficàcia ijustícia el rol que el sistema li confereix. A practicament tot arreu, els partits polítics són la institució política que inspira menys confiança. Hi ha una alta desconfiança en els partits polítics.
· La identificació amb un partit: Els ciutadans mostren un lligam afectiu amb algun partit polític i desenvolupen un sentiment de pertinença. Aquesta vinculació emocional entre individus i partitspolítics es conei amb el terme anglès "party identification" = identificació amb un partit. És un nivell d'abdesió (simpatía), amb els partits polítics (per exemple els equips de futból) que t'inculquen de petit i t'acompanya al llarg de la vida. La identificació amb un partit té uns efectes molt poderosos tant sobre les opinions polítiques de la gent com sobre el seu comportament polític.

-...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cultura Politica
  • Cultura politica
  • Cultura Política
  • Cultura Politica
  • cultura politica
  • Cultura Politica
  • Cultura Politica
  • Cultura Política

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS