la discriminació a la dona durant inicis del sXX

Páginas: 9 (2027 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2013


LA LLEI DISCRIMINAVA LES DONES?

PREGUNTA CLAU


Raül Lleberia Gómez

13/03/2013







1. Observa i llegeix cadascun dels documents i fes-ne una síntesi del contingut.

Al DOC.1 podem observar la portada d’una revista d’inicis del segle XX que plasma la imatge d’una dona. Aquesta revista era dirigida a un lector femení i plasmava un model més liberal de dona, menyslligada als afers domèstics. Al DOC. 2 es mostra la gran diferència legislativa entre l’home i la dona, aquesta havia de ser fidel i passiva davant la possibilitat de l’home de cometre adulteri . Els crims passionals i adulteris eren sancionats amb penes més severes vers les dones que no pas als homes. Al DOC. 3 podem observar les diferències educatives entre homes i dones tant pel que fa a índexd’alfabetització i percentatges d’assistents a les aules, molt més inferiors en el sector femení. Al DOC.4, es mostra un dibuix publicat a una revista que plasma la polivalència de la dona en la societat, lluny dels estereotips i cànons de feminitat i domesticitat. Al DOC. 5, podem veure, en forma de taula, les diferències salarials entre homes i dones entre 1915 i 1930 que donen a veure la desigualtatsalarial a la que era sotmesa la figura de la dona. Al DOC.6, podem observar una vinyeta que reivindicava un model de dona que imposés una igualtat social, un escapament al model de dona lligada a la domesticitat, que defensés que l’home podia treballar a la llar de la mateixa manera que la dona ho feia. El DOC. 7 informa sobre: el moviment feminista, entorn les principals reivindicacions en elqual girava en la societat espanyola i, diferents figures representatives del feminisme català i les seves reivindicacions i defenses vers la desigualtat social de la dona. Finalment, fa una petita menció al feminisme que defensava el vot femení. El DOC. 8 és un text amb objectiu reivindicatiu que defensa un salari igualitari entre home i dona. Finalment, el DOC. 9 mostra la gran importància dela dona pel que fa a les tasques agrícoles, ja que aqueta mà d’obra femenina era la gran majoria.

2. Explica el concepte de “domesticitat” aplicat a la dona en aquesta època.

El concepte de domesticitat va lligat a la mancança de la dona per arribar a ser valorada en altres àmbits fora de la llar. És a dir, la dona seguia un cànon estricte que la regia a una vida formada, bàsicament, per unfactor familiar i domèstic. Aquest model de dona era socialment generalitzat i havia de ser assolit en casar-se, quan la dona perdia tots els seus drets, que restaven en una subordinació a l’home per qualsevol tema legislatiu i de propietats i que implicava una reclusió de la dona a la llar i li atorgaven una vida lligada a ser una esposa exemplar i una bona mare.

3. Enumera les desigualtatsentre l’home i la dona segons la legislació espanyola de la primera del segle XX. Agrupa-les en desigualtats de tipus econòmic, social, sexual… Com era tractada per la llei la dona casada?

Primer de tot, hem de tenir en compte que les diferències pel que fa a tots els àmbits socials entre homes i dones eren molt més arrelats en el cas que la dona fos casada que no pas soltera.

Pel que fa ales desigualtats econòmiques, troben un factor de regència i subordinació a la figura de l’home. L’home, una vegada casada la dona amb ell, adquiria tota propietat aportada per la dona i, l’home passava a ser l’administrador familiar i qui s’encarregava d’una decisió sobre les ventes d’aquestes propietats, mentre que la dona havia de tenir el beneplàcit de l’home per tal de crear un negoci iimposar autoritat sobre aquestes decisions econòmiques familiars.

Pel que fa a les desigualtats sexuals i socials, trobem que l’adulteri i els crims passionals reprimien, legislativament, molt més les dones que no pas els homes. La dona havia d’obeir el seu marit i qualsevol acte que mostrés una actitud contrària podia ser penalitzada.

El dret de vot de la dona quedava totalment apartat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La discriminacio de la dona a espanya
  • Discriminació de dones s.XX
  • discriminació de la dona
  • La discriminació
  • discriminacio
  • Discriminacio
  • Discriminacio
  • Discriminacio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS