La Diversitat Territorial I Els Paisatges

Páginas: 19 (4638 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2012
LA DIVERSITAT TERRITORIAL I ELS PAISATGES
2. 1. EL RELLEU, EL CLIMA I LA VEGETACIÓ DE CATALUNYA
2.1.1. EL RELLEU I LES AIGÜES
Catalunya presenta un territori molt accidentat, força contrastos i una interessant diversitat de paisatge. Les muntanyes són abundants i de formes variades i les planes, escasses. El relleu és força complex.
Les grans unitats de relleu
Catalunya té dos sistemesmuntanyosos:
* El sistema Pirinenc ocupa gairebé una tercera part del territori català. S’estén pel nord del país en direcció oest est i s’estreny fins arribar al mar (península cap de Creus). És un territori poc poblat, però amb grans reserves d’espai naturals. Està format per les serralades:
-El Pirineu axial està format per roques antigues (granit i esquists) I té cims de més de 3.000 metresd’altitud. Presenta una fesomia pròpia dels paisatges alpins.
-El Prepirineu està format per roques modernes (calcàries) amb cims de menys altitud (poden superar els 2.000 m). Mostra una fesomia més mediterrània, amb plegaments oberts per l’acció dels rius.
* El sistema Mediterrani s’estén en paral·lel a la costa, des del cap de creus fins al delta de l’Ebre. Forma una doble alineació demuntanyes:
-La serralada Prelitoral (a l’interior) és formada per massissos (Els Montseny, el Montserrat, el Montsant…) que superen el 1.000 m o a vegades el 1.500 m d’altitud, compostos per roques de diverses edats i naturalesa (calcàries, esquists i conglomerats).
-La serralada Litoral (a prop de la costa) està integrada per serres i massissos antics (la serra de Marina, el massís de Montnegre...) dematerials diversos (esquists, granits i calcàries), amb altituds de 500 - 1.000 m.
- Depressió Prelitoral ( entre la serralada Prelitoral i la Litoral), una fossa allargada amb aspecte ondulat, serrats petits, valls i torrenteres afaiçonats pel treball erosiu dels rius. És una àrea molt poblada per on passen els eixos viaris que connecten Catalunya amb Europa i El sud de la Península.
La PlanaLitoral (entre la serralada Litoral i el mar) és una franja estreta de terra que s’eixampla en alguns sector gràcies a les formacions deltaiques dels rius (la Tordera, el Besòs, el Llobregat...). Aquesta plana concentra la major part de la població i de les activitats econòmiques.
La Depressió Central és un territori enfonsat entre el Pirineu i el Sistema Mediterrani. És formada per una plataformainclinada lleugerament cap a l’Ebre, amb conques d’erosió ( plana de Vic, pla de Bages, conca d’Òdena, coca de Barberà), altiplans (Moianès i Lluçanès) i planes (Pla d’Urgell i Segrià). És una àrea agrícola extensa(conreus tradicionals de secà i agricultura de regadiu especialitzada). També hi han ciutats (població i a. econòmiques).
La Serralada Transversal connecta el Pirineu amb el SistemaMediterrani. Formada per serres(Finestres, Cabrera) i allotja la fossa volcànica d’Olot, amb més de 40 cons volcànics.
Les xarxes hidrogràfiques
La xarxa catalana engloba cursos fluvials que desemboquen al riu Ebre i o al mar mediterrani. Es divideix en tres xarxes:
* Els rius de la xarxa pirinenca (Noguera Ribagorçana i Pallaresa) són els més llargs i cabalosos. S’originen al Pirineu idesguassen a l’Ebre, a través del Segre. El seu règim hidrogràfic és nivopluvial (acumulació de neu a les capçaleres i l’aportació d’aigua durant el desgel) . Aquests rius són aprofitats hidràulicament a partir de embassaments i centrals hidroelèctriques.
* Els rius de la xarxa pirinenca-mediterrània (Muga, Fluvià, Ter i Llobregat) neixen al Pirineu i desemboquen directament al mar. Té un règimpluvial (l’aportació de l’aigua depèn de les estacions plujoses). Aquests rius van tenir gran importància per la industrialització (Llobregat i Ter).
* Els rius de la xarxa mediterrània (Gaià, Besòs, Francoli i la Tordera) neixen a la Serralada Prelitoral o Litoral (són rieres o torrents -> cursos d’aigua sense cabal continu) i desemboquen al mar. Són rius curts i de poc cabal. El règim és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el relleu i els paisatges
  • Els paisatges vegetals a espanya
  • Diversitat Cultural I Globalització
  • Identitat, Diferència I Diversitat
  • Els filòsofs i la música
  • La Vegetació I Els Sóls
  • Les plantes i els fongs
  • marta i els secrestadors

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS