La filla del mar

Páginas: 6 (1355 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2010
Àngel Guimerà

ÍNDEX
PÀGINA
1.Biografia d'Àngel Guimerà............................ 1
2.Context històric.............................................. 2
3.Lèxic dels mariners........................................ 3
4.Personatges principals.................................... 4
5.Opinió personal............................................... 5
6.Bibliografia..................................................... 6

1.BIOGRAFIA D'ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Pío Juan Rafael Guimerà Jorge, més conegut, com Àngel Guimerà, va nèixer a Santa Cruz de Tenerife el sis de maig de 1845. Va ser un dramaturg i poeta en català. Va començar a residir a Catalunya amb el seu oncle, un cop mort el seu pare, amb només set anys. Va viure entre la ciutat catalana i la petita poblaciótarragonina del Vendrell, on passava els seus temps lliures. Va aprendre ràpidament el català i va unir-se a diferents revistes i l'any 1971 va fundar la renaixensa de la qual va ésser tres anys director. Va estar molt pendent de la política i va pertenèixer a diferents grups polítics, entre els quals va ser president de l'Ateneu Barcelonés. Al 1879 començà la seva carrera com a escriptor detragèdies versificades. La seva primera tragèdia en vers, Gal·la Placídia (1879), se situa dins la tradició del romanticisme històric. Amb Mar i cel (1888) obté un èxit sense precedents: l'obra és traduïda a vuit idiomes, i inicia la projecció internacional de l'autor. S'inaugura, doncs, l'etapa de plenitud de Guimerà, que s'estén fins al 1900, i durant la qual estrena les seves obres més representatives:Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900), repetidament portades al cinema, i que recullen amb trets realistes la vida de la Catalunya coetània.
Les seves primeres obres són escrites en vers i amb una estructura de cinc actes. Més endavant són escrites en prosa i en tres actes.
Va guanyar diferents premis, el primer del qual va ser un accèsit als Jocs florals per el poemaÍndibil i Mandoni , al 1886 va obtenir la Flor natural amb Cleopatra i al 1887 va aconseguir provlamar-se Mestre en Gai Saber per haver aconseguit la Flor Natural, la Viola d'or i argent i l'Englantina d'or.
Va morir el 23 de maig de 1909 a Barcelona. La ciutat li va rendir un homenatge el que es va sumar tota Catalunya. El dia de la seva mort va ser un día de dol sense distincions socials opolítiques, i el seu enterrament va constituir una de les grans manifestacions populars que es recorden a Barcelona.

1

2.CONTEXT HISTÒRIC

El moviment en què va ésser escrita aquesta són obres del renaixença i del romanticisme.
En aquell període de temps Catalunya patir un gran desenvolupament industrial a les grans ciutats. També va sortir el capitalisme . A causa d'això sorgiren dosclasses socials una d'elles el proletariat, que eren els obres que lluitaven per unes condicions de treball dignes.També en sortir una altra que fos la burgesia industrial. Era gent que invertia per la indústria.
La llengua catalana portava un gran període de crisis (Decadència). Gràcies a la reinaxença va resorgir el català.La Renaixença es va proposar la recuperació de diferents signesd'identitat del poble català.La reconstrucció de la literatura catalana culta es va fer sota la influència del Romanticisme, moviment cultural i alhora actitud davant la vida, que es caracteritza per:
- Un predomini de la fantasia i del sentiment per damunt de la raó.
- La insatisfacció per la realitat.
- La tendència a la malencolia.
- L'exaltació de la consciència de poble i dels sentiments nacionalsTé molta relació amb aquesta obra perquè és una obra basada amb realisme, però que té molts elements romàntics.

2

3.LÈXIC DELS MARINERS

Llanxa: nom de diferents tipus d'embarcacions menors amb espill a popa i sense arboradura, sovint destinades al servei d'un port o d'un vaixell, però mai a la pesca.
Timoner:Mariner que té cura de la maniobra del timó
Àncora:Aparell de ferro o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La filla del mar
  • La Filla Del Mar, Comentari.
  • La filla del mar
  • filla del mar
  • La filla del mar- Angel Guimerà
  • fillo
  • Fill
  • Filler

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS