LA JUSITICA (CATALÁN)

Páginas: 8 (1904 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2014

QUÈ ÉS LA JUSTÍCIA?




Amru Quintana
Ivet Acosta
Armin Abtahizadeh
Joan Alonso





QUÈ ÉS LA JUSTÍCIA?
La justícia és un concepte moral que implica tractar a cada persona de manera imparcial. Aquesta seria la definició de justícia com a legalitat, però també existeix la justícia com a virtut; la qual apareix contínuament a la nostra vida quotidiana. En molts casos hi ha algúque no està d'acord amb la justícia amb la que s'ha tractat un cas, però el fet de que hagi estat just o injust està molt relacionat amb si aquesta persona creu que és correcte o no; és per això que la justícia és un terme molt relatiu. Aquest és el motiu del tema del nostre treball: aclarir alguns conceptes relacionats amb aquesta idea.
TIPUS DE JUSTÍCIA
Tenint en compte la definició dejustícia que hem fet anteriorment, en podem distingir dos tipus:
Justícia legal: fa referència a les lleis que han de complir tots els ciutadans sense excepció.
Justícia particular: parla sobre la relació entre les persones i els seus drets humans. N'hi ha dues classes:
→ commutativa (protegeix els drets dels ciutadans.)
→ distributiva (assegura una bona relació dins d'una societat.)

TEMESRELACIONATS AMB LA JUSTÍCIA
Hi ha diversos termes en els qual la justícia hi està molt implicada. Entre ells hem escollit informar-nos sobre:
La pena de mort: és l'execució d'un presoner per haver comès un crim o delicte. Actualment a Espanya és il·legal, tot i que en alguns països és un dels principals veredictes, entre ells Estats Units. Un cas de pena de mort que coneixem, és el d'en Kenny Richey,home que provocà un incendi i així va matar a una nena de només dos anys d'edat. Al principi li van adjudicar anar a la cadira elèctrica, però quan tot just faltava una hora per la seva execució, uns tribunals d'Ohio van intervenir i no només el van salvar de morir, sinó també de ser presoner.

El Karma: és el conjunt d'actes amb els quals en un futur rebràs les conseqüències, tant positives comnegatives, que mereixes. No hem trobat cap cas on hi aparegui el karma, però podríem agafar com a exemple qualsevol acte en el que una persona fa una cosa i temps més tard en rep els seus resultats.

L’ Utilitarisme: és un terme molt relacionat amb el karma, ja que defensa que tots els actes correctes proporcionaran una major utilitat als ciutadans. També diu que en comptes de fer molt de mal auna sola persona, és millor causar dolor a moltes persones però amb menys intensitat.

FILÒSOFS I LES SEVES TEORIES
Hi ha molts filòsofs que al llarg de la història han anat donant la seva opinió sobre la justícia i les teories que han fet. Nosaltres ens centrarem en els dos que més conceptes han aportat sobre el tema: Aristòtil i Plató.
PLATÓ
“La Justícia és un bé que és desitjable per simateix i és un valor que cadascú ha de procurar que sigui efectiu en la societat: només una societat estarà ben constituïda si la justícia n'és el fonament;”
Plató en aquesta frase el que volia dir era que la justícia és un valor que pel simple fet del que representa aconsegueix que tothom necessiti el seu compliment i es senti millor en una societat justa. També diu que les persones viuríem moltmillor si cadascú procurés fer tot el que estigui en les seves mans per evitar cometre injustícies. Per últim explica que una societat sense justícia mai estarà ben establida, en canvi, una de justa garantirà la felicitat de tots els ciutadans.
Llavores, la justícia per Plató consisteix en que cadascú faci el que li correspon sense ocupar-se d'altres funcions que no li pertoquen. Injust seriaalterar aquest ordre de l'estat i desfer-se del que és d'un mateix per apropiar-se de lo aliè. És a dir, que cadascú ha d'aprofitar bé el do que li ha donat la naturalesa perquè si li ha donat és per un motiu.
ARISTÒTIL
“La justícia és la capacitat de l'home de poder dominar les seves passions. És subjectiva, depèn de les eleccions del subjecte, és l'àmbit que consisteix en escollir el medi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS