La literatura catalana

Páginas: 3 (600 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
Des de punt de vista històric
Edat mitjana europea segle V fins segle XV, estava emprada al Reinaxement i tenia una comnotació despectiva. La moda de la literatura actual prové de mitificar elpassat medieval i bastir d’una aurèola de misteri, és a dir, a partir del romaticisme hi ha una mirada enrere.
Fins el segle XVV no es parla la literatura catalana, ja que segles abans es parlava iescrivia en llatí (llengua de prestigi). Es va trigar més a fer literatura catalana perquè les llengües romàniques no es creen fins el segle VIII o IX i no s’escriu fins el XI. Cal tenir en compte que lanostra literatura no parteix de zero. El “creador” de la literatura catalana és Ramon Llul, ja que possa normes d’ecriptura.

Punt de vista Social
Va aparèixer el feudalisme, la societat erateocràtica. La finalitat de la lectura és didàctica i moralitzadora. Hi havia tres tipus de literatura: moral o doctrinal (església), cortesana o cavalleresca (nobles) i popular (poble). Al segle XIII elsburgesos tenien diners i els nobles terres i l’accés a la cultura ja no era només exclusiu de clergues i nobles.
La literatura medieval escrita va coincidir amb l’època de l’art gòtic i amb el poder delrei. I l’epoca anterior amb la literatura oral i trobadoresca i amb el poder dels nobles a l’art romànic. Els conceptes d’honor, valor o fidelitat es van estendre a tota la societat.

Punt de vistalingüístic i cultural
-Era una societat plurilinüe i això va afectart al neixament i l’evolució de la literatura catalana. Sempre estava present el llatí com a llengua de cultura. S’empleavenllengües diferents per a gèneres literaris.
-Les literatures nacionals europees van créixer la propagació de la llengua i la seva literatura va ajudar a consolidar aquest territori. Fins al segle XV unacaracterística de la literatura catalana fou la gran unitat lingüística de les seves obres.
-Els textos més antics trobats al segle XII no significa que siguin els primers textos. Els primers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS