La Maternitat D'Elna

Páginas: 6 (1489 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
LA MATERNITAT D'ELNA

Victòria Pauné Ferrer
Socials
14-05-10
Pau
4tC
2011-2012

1.L'ÈXODE REPUBLICÀ
L'any 1939 quan es va acabar la Guerra Civil, mig milío de catalan (mes o menys) van fugir a França per escapar-se dels franquistes. França va rebre més dels que esperava. Primer les autoritats franceses no deixaven entrar a la gent, però una nit van deixar passar a les dones i els nenspetits, uns dies més tard deixaven passar ferits i finalment ja tothom entrava. Es van haver de tancar les fronteres quan les tropes franquistes hi van arribar. Amb tota aquella multitud de gent els van posar en camps de concentració amb unes condicions infrahumanes.

Remei Oliva
Va fugir amb el seu germà i una pila de gent en un camió. Passen uns dies davant de la frontera intentant aconseguirels papers i menjar, fins que s'assabenten que es pot passar a l'altre cantó de la frontera per uns camins amagats per boscos, seguidament hi passen, al arribar els franquistes estan aprop, així que han de creuar la frontera.

Maria Garcia
L'any 1939 ella i uns amics van començar a caminar cap a Girona. Al estar allà, un oculista li treu un tros de metralla de l'ull. Al arribar a la fronterade Puigcerdà troben els seus xicots i una amiga. Travessen la frontera i enacara els hi queda anar al camp d'Argelers.

Joana Pasqual
Just néixer el seu fill, en Joan com que era metge va haver de marxar al front d'Aragó. Sis mesos més tard es pensaven que era mort, quan van assabentar-se que afussellaven a tothom que intentava marxar. Va deixar els seus fills amb els sogres i va marxar a buscarel seu marit tot passant a França d'amagat per la muntanya. Va arribar fins hi tot a Perpinyà. Que allà va trobar el seu marit amagat a casa d'uns amics amagat en el forn. Quan va començar la Segona Guerra Mundial i ella estava embarassada, van apuntar-se a collir raïm per obtenir els papers a Perpinyà. Van marxar en bus, i el xofer els va avisar que els gendarmes els volien tancar a tots els dedins de l'autocar, així que saltar d'ell. Després, van anar on rebíen les cartes de la seva família, allà els van atrapar i els van portar a comissaria. A la comissaria els van separar i al marit el van portar a fer feina, i a la dona la van portar al camp d'Argelers.

2. ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ FRANCESOS
Al arribar els fugitius la majoria estaven ferits o malalts. Allà només hi havia sorra imar i els policíes no tractaven bé als tancats. Va conincidir en l'esclat de la Segona Guerra Mundial així que França es preocupava de la Guerra i no del camp de concentració.

Remei Oliva
Quan van passar la frontera els van conduïr al camp d'Argelers on els van tancar en una platja. Només teníen mantes i canyes, a causa d'això no parava de morir gent. Al cap d'un temps van començar a separarhomes i dones, tot i que a ells els van portar en un camp per a famílies. Un temps més tard ella s'en va adonar que estava embarassada, havia sentit a parlar de la Maternitat d'Elna així que per protegir al seu fill hi va anar amb unes mares més.

Maria Garcia
Quan van entrar al camp amb el seu nòvio i l'altre parella que eren amics van decidir unir-se els 4 per la supervivència. Al cap d'unsmesos els gendarmes els van portar a unes barraques. Per les nits mentre els guàrdies dormien, uns quants sortíen a robar menjar als camions per poder menjar. Allà hi moria molta gent. Un temps passat els van traslladar a Sant Cebrià on hi havies unes barraques amb millors condicions. Quan estava embarassada de 7 mesos una senyora li va dir que podia passar un temps dins d'un pavelló on seriatractada molt millor i quan estigués apunt de parir podia anar a una maternitat perquè el nen naixés més saludable. Hi va anar.

Joana Pasqual
Allà va aconseguir (juntament amb unes altres dones) una barraca i la van natejar. De tant en tan podia veure al seu home pero un instant tan sols. Quan va sentir a parlar de l'Elizabeth i la maternitat hi va anar.

3. ELISABETH EIDENBENZ I LA MATERNITAT...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maternitat d'Elna
  • La Maternitat D'Elna
  • La maternitat d'Elna
  • maternitat d'elna
  • la maternitat
  • Maternitat
  • Maternitat D'elna
  • La materinitat d'elna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS