La multialfabetització

Páginas: 5 (1214 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2011
RESUM I CONCLUSIONS DEL BLOC2: LA MULTIALFABETITZACIÓ

RECURSOS:
1.- LA EDUCACIÓN PARA LOS MEDIOS COMO ALFABETIZACIÓN DIGITAL 2.0 EN LA SOCIEDAD RED
2.-THE HOLE IN THE WALL
3.-MULTIALFABETISMES I MULTIMODALITATS
4.-NOUS CURRÍCULUMS PER NOUS ALFABETISMES

1.-LA EDUCACIÓN PARA LOS MEDIOS COMO ALFABETIZACIÓN DIGITAL 2.0 EN LA SOCIEDAD RED
Alfonso Gutiérrez Martín
L’autor Gutiérrez Martínens presenta en el seu article una sèrie de dades i definicions que ens porten com a estudiants de pedagogia a qüestionar la direcció i la eficàcia del sistema educatiu que ens envolta. A part d’un estudi contextualitzador sobre les TIC i el seu desenvolupament, la digialfabetització , el multifuncionalisme i els seus usos i mancances també ens posa de manifest la falta de construcciód’estudiants amb esperit crític alhora de destriar i generar informació.
Les idees claus del text:

* Les tecnologies estan en evolució continua.
* Internet: persones connectades, no ordinadors connectats.
* Les webs i els usuaris 2.0: transferència d’informació activa, canviant.
* Consum i producció en un context crític. Hem d’educar (escoles, famílies i medis) no només en com informar-nossinó en com valorar i seleccionar el que consumim i generem.
* L’educació no s’adapta a la velocitat regenerativa de les TIC, el canvi social si, per tant l’educació no només va un pas per darrera de les tecnologies si no que també avança més lentament que l’evolució social.
* Els natius digitals superen als seus mestres en competències tecnològiques.
* Cal educar als medis decomunicació per que des de la seva passivitat siguin capaços de convidar a l’espectador/lector a una reflexió

“En la sociedad de Internet, lo complicado no es saber navegar, sino saber dónde ir, dónde buscar lo que se quiere encontrar y qué hacer con lo que se encuentra. Y esto requiere educación”
Aquesta afirmació que va fer Manuel Castells m’agrada especialment per que implica l’educació en el móndigital que molt sovint es relaciona amb l’autodidàctica. Segons el meu parer s’integren TIC en l’educació d’una manera superficial. No tenim les eines per poder recercar amb exactitud el que volem, no tenim una llista pàgines oficials on puguem fonamentar les informacions. No ens abasteixen d’eines prou fortes per desxifrar la majoria de continguts que ens trobem mestres naveguem. Des de el meuhumil criteri, abans d’integrar la transversalitat de les TIC (evidentment faig referència a la utopia a la que ens deuríem de trobar actualment) caldria ensenyar-les amb minuciositat: en la utilització correcte de teclats (escriptura ràpida i mecànica, coneixement de totes les tecles) de la mateixa manera que aprenem cal·ligrafia; funcionament intern amb la mateixa profunditat com aprenem com esfa un hort o com funciona el clima, eines de recerca, pàgines oficials, subscripcions, creació, etc. La demanda és ambiciosa però crec que són les eines indispensables per que els estudiants puguis després adquirir autonomia i ser eficients i crítics.

2.-THE HOLE IN THE WALL
Sugata Mitra (1952) és natural de la Índia, professor i investigador compromès treballa al departament de Ciències del’Educació i la Comunicació a la Universitat de Newcastle, també ponent en el V Seminari Internacional de la Càtedra UNESCO d’ E-learning de la Universitat Oberta de Catalunya, expert investigador en l’àrea de la cognició, la física i la educació entre d’altres i, al qui se li atribueixen investigacions en àmbits molt diversos.
“El forat a la paret” és la seva investigació més rellevant, neix al 1999i pretén una educació alternativa en educació primària. El projecte esdevé després d’adonar-se de l’existència d’un buit educacional de qualitat que normalment apareix en un context socioeconòmic baix on ni els professors ni les infraestructures són bones ni duradores.
Consisteix en dotar a una zona que ell anomena “remoteless” i que podríem traduir com d’aïllament, d’un ordinador. Aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS