La Poesia De La Renaixença S.xix

Páginas: 11 (2558 palabras) Publicado: 13 de abril de 2011
3 LA POESIA DE LA RENAIXENÇA
S. XIX
ROMANTICISME
El Romanticisme insisteix en la reivindicació del sentiment i de la introspecció. L’art i la literatura es converteixen en un mitjà per expressar l’esperit individual i la colectivitat nacional.
L’arribada de les idees romàntiques va afavorir el desenvolupament de la Renaixença, per això moltes de les característiques essencials delmoviment català estan relacionades amb la influència del Romanticisme. Però a banda del Romanticisme i la Renaixença hi ha altres manifestacions literàries en el segle XIX, com realisme i naturalisme.
RENAIXENÇA
És un moviment de recuperació i definició de la identitat catalana que té els primers símptomes en la il·lustració (s. XVIII) a partir de l’interès d’alguns historiadors per la llengua i elpassat medieval.
El català perviu com a llengua del poble, com a parla quotidiana i natural, i existís una literatura popular. Té molta importancia la tradició oral i es consolida la continuïtat d’una literatura popular a través de formes teatrals i musicals.
Els mitjans bàsics de difusió de la Renaixença són la premsa i la indústria del llibre però és difícil catalanitzar aquestos recursos.Tenen un gran ressò les publicacions que guarden relació amb la literatura popular, com són els romanços, les peces teatrals, la novel·la de fulletó les revistes satiricopolítiques.
Apareixen els Jocs Florals de Barcelona com a plataforma de foment i difusió de la literatura catalana.
POESIA
La Pàtria és un poema de Bonaventura Carles Aribau que es va convertir en un text fonamental, que recollísles inquietuds i els projectes de la societat catalana del segle XIX. L’autor ens mostra el sentiment d’enyorança que té d’un paisatge i d’una llengua. En aquesta obra es remarquen els arguments que fan referència a aquesta recordança i enyorança que sofrís Carles Aribau i utilitza un to reivindicatiu que convida a recuperar una certa sensibilitat davant de la pròpia llengua.
En definitiva, LaPàtria representa una perfecta síntesi d’elements romàntics i d’aspectes de la Renaixença.
La publicació de La Pàtria esdevé un manifest poètic del sector que dominava en la Renaixença. Aquesta obra introduí el pensament del català com a llengua culta, per això presenta una dignitat lingüística i d’estil poètic.
Joaquim Rubió i Ors amb la seua obra poètica de Lo Gaiter del Llobregat ens aportala voluntat de acció a favor de la renaixença literària incita a participar-hi. Aquesta feina es complementa amb la catalogació i estudi de la poesia popular que realitzen figures de gran importància intel·lectual.
Es creen els Jocs Florals, una plataforma pública per a l’ús de la llengua catalana en la literatura. El seu lema és “Pàtria, Fe i Amor”. El model de llengua que es defensa en lesprimeres convocatòries és el català medievalitzat,que és prou diferent del català que es parla al carrer. Poc a poc es va acostant la línea floresca i la popular, i els jocs florals es converteixen en una plataforma que té el propòsit d’orientar, popularitzar, i donar prestigi social ala literatura, i es considera promotor del català com a llengua i en la literatura.
JACINT VERDAGUER
JacintVerdaguer, 1845, pròxim al Romanticisme i la Renaixença, immers en un mon rural idíl·lic capta l’esperit de la Renaixença i vol conservar la catalanitat. Era conscient de la seua vocació i de la formació que hi havia de aconseguir per a triomfar en la literatura. Contà amb el suport dels sues mestres que s’adonaren de la riquesa lingüística que s’havia conservat al país i reconegueren la tradició popularde poesia i rondalles que hi ha en les seues obres.
Verdaguer sobrepassa els marges de la poesia popular aplicant els coneixements de la culta que aprengué al seminari.
Al ser nomenat sacerdot hagué de compaginar la literatura amb l’església. Contribuí a millorar l’influencia de aquesta en un món modern i s’involucrà en la relació pàtria i religió superant els senyals d’identitat catalans....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La poesia valenciana del s.xix
  • Renaixença
  • la renaixença
  • La renaixença
  • Renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • la renaixença

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS