la renaixença

Páginas: 3 (706 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014
LA RENAIXENÇA

La recuperació cultural de la renaixença
Renaixença: període que va des del 1833 fins al 1877, en què es va impulsar la producció literària culta en català després de tres seglesde decadència; fet regit per la conscienciació nacionalista assolida per la burgesia arran dels canvis provocats per la Revolució Industrial.
El terme Renaixença prové de la publicació, l’any 1871, dela revista que portava aquest mateix nom. Les dates que l’emmarquen cronològicament són una convenció simbòlica:
1833: publicació de l’oda La Pàtria, de Bonaventura Caries Aribau.
1877: premi alpoema L’Atlàntida, de Jacint Verdaguer. A més, Àngel Guimerà va ser proclamat Mestre en Gai Saber.
La causa directa d’aquest moviment va ser l’agitació social viscuda entre els segles XVIII i XIX com aconseqüència dels canvis polítics i dels problemes econòmics.
La renaixença va significar un intent de recuperar la identitat nacional, i alhora va servir per introduir alguns dels correntsculturals i ideològics més innovadors d’Europa. El Romanticisme es va introduir a Catalunya i a tot l’Estat gràcies a la sensibilitat especial dels intel·lectuals i dels artistes catalans del començament delsegle XIX.
Els seus objectius van ser: recuperar i depurar la llengua catalana com a llengua de cultura, identificar llengua i nació, i fomentar l’aparició de nous escriptors que permetessinrecuperar els diferents gèneres literaris.
Per assolir aquests objectius, es van posar en joc un seguit de recursos, estratègies i plataformes d’actuació: restauració dels Jocs Florals, creació de novesinstitucions i plataformes complementàries, el discurs en català d’Àngel Guimerà, la recuperació del passat gloriós i les investigacions filosòfiques.

La poesia: Jacint Verdaguer
Va néixer aFolgueroles al 1845 i va morir al 1902 a Vallvidrera de tuberculosi.
1865: participà per primera vegada als Jocs Florals i va obtenir dos premis.
El període més brillant d ela seva vida va ser quan es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a
  • Renaixença
  • LA RENAIXENÇA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS