La rabelión de las masas (català)

Páginas: 4 (802 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
LA REBELIÓN DE LAS MASAS
José Ortega y Gasset
“Nada tiene sentido para el hombre si no es en función del porvenir”.

L’assumpte del qual parla aquesta obra és previ a la política, n’és el seusubsòl. La principal intenció d’Ortega y Gasset en aquest assaig publicat l’any 1929 és fer una radiografia, des d’una visió europeista marcadament històrica i plena de dicotomies, de l’home que habitaen aquell moment a Europa i de la desmoralització d’aquest, que porta irremeiablement al vell continent a una progressiva decadència, a una manca de projecció de futur.
El viatge analíticocríticcomença amb la primera part de l’assaig “La rebelión de las masas” i es situa en el punt on Europa és dominada ja no per minories selectes, sinó per una massa —constituïda per «l’home-massa»— que és quiactualment té el poder degut a la pujada del nivell històric i vital que s’ha experimentat i que abans pertanyia a les minories. Sintetitzant, les possibilitats de l’home actual disposen de méspotencialitat que mai. I aquí és, en efecte, on s’obre una dualitat. Això queda palès en la dissecció que fa Ortega y Gasset d’ aquest nou membre de la societat, l’home-massa, que paral·lelament amb lapujada del nivell de vida ha adoptat una actitud conformista, desinteressada i irreflexiva cap al futur i en les seves obligacions de contribuir-hi.
És precisament en aquest punt on cal fer un acuratincís. L’home-massa és dualitat, capaç d’allò millor en potència però també posseïdor d’una inconsciència magna, reflectida en considerar «allò que és donat» com a naturalesa intemporal i no com aresultat de diverses causes en el pretèrit passat i més immediat. L’home massa és vulgar. Però la nota més negativa és que aquest individu ha pujat al poder, en la forma i la força d’una onada, i amb lament hermètica: no atén a una raó superior, ergo, es troba desorientat i perdut en vistes a un esdevenir. És precisament aquest pla de futur el que s’ha de trobar, i més concretament el que Europa ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cientificos mas importantes en catalán
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Catalan
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS