La república española

Páginas: 9 (2196 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2012
TEMA 3-La Segona República (1931-1936)

La República va néixer en circumstàncies difícils en l'àmbit internacional. Pocs anys abans la revolució a Rússia havia instaurat el primer govern comunista al món. Des del crac del 29 la Borsa de Nova York havia mostrat els problemes del sistema econòmic capitalista i havia donat lloc a la crisi més greu que el capitalisme havia conegut. Va aparèixer elfeixisme a l'Europa d'entre guerres.

El resultat de les eleccions municipals del 1931 va donar la victòria a les forces republicanes a les grans ciutats i el 14 d'abril es va proclamar la República.

Alfons XIII forçat per les circumstàncies va renunciar a la potestat reial i va marxar cap a l'exili.

Els signants del Pacte de Sant Sebastià van constituir un govern provisional de laRepública, representaven les principals forces de la conjunció republicano-socialista i regionalista.

Les primeres accions van ser la convocatòria d'eleccions a Corts Constituents, i la presa de mesures per afrontar alguns problemes: la concessió d'una aministia general als presos polítics i l'establiment del seu propi estatut jurídic. Durant els mesos següents es van iniciar accions d'urgènciarespecte l''exèrcit, la situació dels pagesos, es va afrontar la crisi econòmica i la greu devaluació de la pesseta.

El problema més greu dels primers dies va ser la situació creada a Catalunya, Macià va proclamar la República Catalana dins la suposada Federació Ibèrica. Els acords de Sant Sebastià determinaven que la nova Constitució establiria el nou tipus d'Estat i la situació de lesnacionalitats. Una rapida intervenció per part del govern provisional va aconseguir que Macià acceptés una futura decisió de les Corts constituents a canvi d'un govern provisional autonòmic(Generalitat), el presi Alcalà Zamora va viatjar a Bcn per ratificar l'acord i donar fe de les bones relacions entre governs.

Les eleccions de diputats a les Corts constituents al 1931 es van celebrar amb una granparticipació popular i sense incidents. La conjunció republicanosocialista va obtenir la victòria.

La Constitució del 1931 va ser força avançada al seu temps, amb caràcter democràtic i progressista, es defineix Espanya com "una República democràtica de treballadors de tota mena, que s'organitza en règim de llibertat i de justícia" i s'estableix que tots els poder emanen del poble. L'Estat eraintegral, però això era compatible amb l'autonomia, i es donava la possibilitat de constituir governs autònoms. El poder legislatiu residia en les Corts. El poder executiu residia en el govern. El poder judicial es confiava als jutges, independents.

Presentava una declaració de drets i llibertats molt àmplia. Es garantia l'igualtat absoluta davant la llei. S'establia sufragi universal(s'estenia elvot a les dones). Es feia una declaració de laïcitat de l'Estat, i reconeixia el matrimoni civil i el divorci. Va ser aprovada per amplia majoria.







Bienni progressista

El president de la República era Alcalà Zamora i el Cap de Govern Azaña.

Espanya era una república democràtica de treballadors de tota mena, on es reconeixien els drets individuals i la igualtat de la dona. Elsufragi universal, prompta justícia gratuïta i es declarà la laïcitat d'Espanya i s'eliminaren les ajudes a l'Església, es separa l’església de l'Estat, se li va prohibir participar en activitats industrials, mercantils i de l'ensenyament, com a conseqüència els capellans van redactar una declaració, en la que redactaven els drets que tenia l'Església. I es duu a terme també un reforma militar,se'ls va treure poder i com que hi havien molts oficials, es van donar 2 opcions, jurar fidelitat a la república o retirar-se mantenint el salari, més de la meitat d'oficials va acceptar. Tot i això es militars van seguir van seguir ocupant una bona part de l'administració de l'Estat i el manteniment de l'ordre públic.

S'acorden les mesures de distribució de la propietat agrària, els salaris,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I república española
  • II República Española
  • La segunda republica española
  • 2ª Republica Española
  • 2º Republica Española
  • La Segunda República Española
  • 1º Republica española
  • II REPÚBLICA ESPAÑOLA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS