La revolució francesa

Páginas: 5 (1048 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
LA REVOLUCIÓ FRANCESA
1. L’ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA
A principis de 1789, França era una potència i vivia segons les normes de l’Antic Règim.
-Societat estamental.
-Es va agreujar la crisi econòmica. Afectava bàsicament els preus dels productes bàsics.
-El dèficit de la Hisenda va augmentar per les despeses de la guerra americana. La causa profunda del dèficit era que els privilegiatsno pagaven impostos i tot el pes econòmic requeia sobre el tercer estat.
-Situació de crisi política. El rei Lluís XVI va anar perdent el suport del poble.

Entre 1783 i 1788 els ministres d’Hisenda de Lluís XVI van intentar solucionar la crisi financera. La conclusió va ser que cali fer una reforma que obligués als privilegiats a pagar un nou impost, la “subvenció territorial”. El rei vaintentar convèncer els privilegiats. Per aconseguir-ho, el 1787 va convocar una assemblea de notables, però es van negar. El rei es va veure forçat a convocar els Estats Generals per frenar el poder dels privilegiats. Abans de la reunió cada estament redactava uns memorials de greuges on explicaven les seves propostes i problemes. El 1789 els Estats Generals es van reunir a Versalles.

En els EstatsGenerals la noblesa i el clergat pretenien que es votés per estament, cosa que donava majoria als privilegiats (dos vots enfront d’un del tercer estat). Els membres del tercer estat van defensar el pot per persona, fet que els donava a ells la majoria. El juliol, els representants del tercer estat es van reunir en l’Assemblea Nacional i es van considerar els únics amb legitimitat per representarFrança. El rei va ordenar tancar la sala de reunions de l’Assemblea Nacional, però els diputats es van reunir a la sala del Joc de pilota on van jurar que es quedarien fins que haguessin redactat una constitució. Per això l’Assemblea Nacional es va anomenar Assemblea Constituent. El rei no va tenir més remei que acceptar aquesta situació revolucionària. El 14 de juliol de 1789 els ciutadansparisencs es van revoltar i van assaltar la Bastilla, antiga presó política de Lluís XIV i símbol de l’absolutisme.
2. LA SUPRESSIÓ DE L’ANTIC RÈGIM
L’Assemblea Constituent va eliminar les bases jurídiques de l’Antic Règim a França i va redactar una constitució. Va aprovar el decret d’abolició dels drets feudals i va redactar la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà. Desprès es va promulgar laConstitució de 1791, que va dissenyar un nou sistema:
-Monarquia parlamentària.
-Divisió de poders: legislatiu (Assemblea Constituent), executiu (el rei) i judicial (tribunals).
- L’Assemblea s’escolliria per sufragi censatari: els votants havien de ser majors de 25 anys i posseir propietats.
-Descentralització de l’administració: França es va dividir en 83 departaments i el paper del’ajuntament es va realçar.
La Constitució de 1791 suposava el triomf dels plantejaments de l’alta burgesia, que volia donar per acabada la Revolució. Però les masses populars volien més canvis que el rei i els privilegiats no van acceptar.
Espantats perquè la revolució no s’estengués a l’interior dels seus països, Àustria i Prússia van declarar la guerra a França. L’exèrcit francès no va poder aturarl’avanç de les tropes de les seves tropes. La família reial va intentar fugir de França, però van ser detinguts a Varennes i fets presoners i reconduïts a París. Els aliats van arribar prop de París i van amenaçar el poble si algú gosava tocar els reis. El 10 d’agost de 1792 la resposta popular davant les amenaces va ser assaltar el Palau de les Tulleries, residència dels reis, que van haver derefugiar-se a l’Assemblea Nacional. Finalment van ser executats.

3. LA RADICALITZACIÓ DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA

L’inici de la república va significar l’entrada en la fase radical i popular de la revolució. Quan encara s’estava organitzant el nou sistema polític es van produir les matances de setembre, en què la massa popular va assaltar les presons de París i van assassinar religiosos i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Revolució Francesa
  • La revolució francesa
  • Revolució Francesa
  • REVOLUCIÓ FRANCESA
  • La revolució Francesa
  • La revolució francesa
  • La Revolució Francesa
  • Revolució francesa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS