la viquipèdia

Páginas: 4 (827 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2014
La viquipèdia

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki –pronunciat amb variació lliure /ˈvikiˈviki/ o /ˈwikiˈwiki/– que vol dir «molt ràpid», i enciclopèdia) ésuna enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 427.300 en català) han estat escritscol·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001per Jimmy Wales i LarrySanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet.
Les crítiques a la Viquipèdia se centren en què per sistema conté prejudicis i inconsistències i la seva política d'afavorir elconsens per damunt dels credencials en el seu procés editorial. També se centren en la seva fiabilitat.[13] Algunes altres crítiques se centren en la seva susceptibilitat al vandalisme o que s'hiafegeixi informació no verificada.  Tanmateix, altres treballs defensen que el vandalisme normalment es treu ràpidament.
Jonathan Dee, del New York Times,  i Andrew Lih, en el 5è Simposi Internacionalsobre el Periodisme en Línia, han citat la importància de la Viquipèdia, no només com a referència enciclopèdica sinó també com a font de notícies actualitzada sovint. Quan la revista Time va donar elpremi "Persona de l'any 2006" a "You", va reconèixer l'èxit de la col·laboració en línia, va citar la Viquipèdia com un dels tres exemples dels serveis "Web 2.0", juntament amb el YouTube i MySpace.La Viquipèdia en català / valencià fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 236 estanactives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 12.440.000 articles (febrer 2009) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la Viquipèdia en català té 427.300 articles i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La viquipèdia no tan rigorosa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS