las 4 grandes cronicas

Páginas: 4 (827 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2015
JAUME I:
Jaume I el Conqueridor[1] (anomenat també Jaume I d'Aragó)[2] (Montpeller,Senyoria de Montpeller, 2 de febrer del 1208[3] - Alzira, Regne de València, 27 dejulioldel 1276),[4] en aragonès: Chaime,[5] en occità: Jacme, en llatí, a 30 de març de 1251,Jacobus, Dei gracia rex Aragonum, Maioricarum et Valencie, comes Barchinone et Urgelli et dominus Montispessulani),[6] fou sobirà dela Corona d'Aragó amb els títols principals de rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte de Barcelona, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276). Començà a regnar a l'edat de 10 anysassistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys.[7] Està enterrat alReial Monestir de Santa Maria de Poblet.
Su crónica:
El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de"les quatre grans Cròniques". Sembla que la conquesta de Mallorca (1229) n'impulsà la redacció. Jaume I mor el 1276; així doncs, l'obra degué ésser quasi acabada poc abans. Malgrat això, les còpiesque en tenim són posteriors (el manuscrit més antic conservat és de 1343).
La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei (sobretot les conquestesde Mallorca iValència). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort (del 1208 al 1276). Algú proposat per ell en féu el pròleg i l'epíleg: tant per la seva erudició com per la seva perfeccióestilística aquest pròleg degué ser fet per algú diferent, de cultura superior, i un cop el rei ja era mort.
El conqueridor fou ben explícit a l'hora d'expressar la finalitat de les seves "memòries":"E per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet [...] e per dar eximpli a tots los altres hòmens del món...".
PERE EL CERIMONIÓS
Pere III elCerimoniós[1] o el del Punyalet,[2] (dit també Pere IV d'Aragó i Pere III de Catalunya-Aragó)[3] signava com a Pere Terç (5 d'octubre de 1319, Balaguer,Principat de Catalunya - 5 de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los 4 grandes de la epistemología
  • Grand Turismo 4
  • Las 4 Grandes Epistolas
  • 4 Grandes castas
  • Las 4 Grandes Variables De Marketing
  • 4 grandes de administracion
  • 4 Grandes Maestros Del Muralismo
  • Las 4 Grande De Auditoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS