Laura A La Ciutat Dels Sants

Páginas: 5 (1154 palabras) Publicado: 28 de abril de 2012
GUIA DE LECTURA: Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor

1-Sobre l’autor i l’obra:

1.1-Busqueu informació sobre l’autor, Miquel Llor, i sobre aquesta obra. Per què creieu que va ser un escàndol a l’època?

1.2-Situeu la novel.la en el seu context sòcio-cultural i literari.

1.3-Feu un resum de l’argument de la novel.la.

1.4-Feu un arbre genealògic amb tots els personatges iidentifiqueu-los tots amb una o dues paraules.

1.5-Llegiu el fragment de descripció de Comarquinal que s’inicia amb els mots “La boira! Va caient, espessa, grisa, negra (…)” fins a “el moment d’escapçar el tuti subhastat”. Relacioneu “la boira” amb la mentalitat de Comarquinal.

1.6-Una de les idees de Miquel Llor és que “l’art transcendeix la realitat mediocre”. Redacteu un text argumentatiu, apartir de la importància que té l’art (la música, la literatura, el mobiliari, la bellesa de què s’envolta Laura…) en els personatges de Laura i de mossèn Joan Serra.

1.7-Joan Serra, l’únic personatge positiu, es pot veure com l’alter ego de l’escriptor. Feu-ne una valoració a partir de les idees freudianes dels impulsos sexuals reprimits que ell mateix s’aplica.

2-Temes i estructura de lanovel.la:

2.1-En quines parts es divideix la novel.la, quant dura cadascuna de les parts i quina relació té cadascuna d’elles amb l’argument i les temàtiques?

2.2-Busqueu el significat de la paraula bildungsroman. Aquest argument universal creieu que té relació amb la novel.la? Descriviu breument el viatge iniciàtic de Laura.

2.3-La novel.la també recull un altre tema universal: el del’intrús destructor, personatge que introdueix el mal en una comunitat. Com és tractat en la novel.la?

2.4-Escolliu un aspecte temàtic de la novel.la, com la boira; els ulls i el voyeurisme; el rumor i la maledicència; els antropònims (Laura, Beatriu i Llibori Terra Negra…); el mite de la Bella i la Bèstia; etc., i desenvolupeu-lo més a fons relacionant-lo amb fragments de la novel.la.3-Narrador i punt de vista:

3.1-Comenteu breument la focalització externa (tercera persona omniscient), que en un principi sembla tan clara en la novel.la, amb exemples extrets d’ella.

3.2-Comenteu també, amb exemples de la novel.la, el que podríem dir “omnisciència restringida”: com en alguns moments focalitza en un punt de vista intern, el de Laura especialment (encara que s’expliqui en 3ª persona,veiem la realitat a través de la seva mirada)

4-Els personatges

Els personatges principals:

4.1-Feu una caracterització física i psicològica de Laura, Tomàs, Teresa i Pere Giberga.

4.2-Quina actitud té la protagonista davant del matrimoni? Definiu la primera idea que té Laura sobre el matrimoni i les relacions sexuals; per què us sembla que fracassa tan aviat?

4.3-A diferènciad’alguns protagonistes de les novel.les més representatives de la narrativa realista del segle XIX, com Madame Bovary o Anna Karènina, Miquel Llor no aboca Laura al suïcidi. Argumenteu-ho.

4.4-Sota la mirada de Laura, Tomàs aviat esdevé desagradable i primitiu. Anoteu-ne els trets físics i psicològics, el comportament davant els gustos de Laura, i en les relacions amoroses que el converteixen un homeodiós. Què aporta l’episodi de cremar els ulls als canaris perquè refilin millor?

4.5-A través de Teresa, la perspectiva d’en Tomàs s’enriqueix: com el veu la germana, com el tracta i com el manipula? Expliciteu la vostra resposta fent referència a algunes escenes significatives.

4.6-De tota manera, Tomàs també es troba subjecte a les pressions i a les malfiances dels habitants deComarquinal. Quines assenyalaríeu com a més importants ? Fins a quin extrem el personatge és lliure o sotmès a la pressió ambiental?

4.7-Expliqueu la relació que mantenen Laura i Teresa en el lloc on viuen, el casal Muntanyola. Relacioneu les seves actituds amb la seva visió del món. De quina manera mostra la preeminència d’una o altra? Tingueu en compte que Laura no vol manar ni ser manada i que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Laura En La Ciutat Dels Sants
  • Laura a la ciutat dels sants
  • Laura a La Ciutat Dels Sants
  • Laura A La Ciutat Dels Sants
  • Laura A La Ciutat Dels Sants
  • laura a la ciutat dels sants
  • Laura a la ciutat dels sants
  • Laura a la ciutat dels sants

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS