Laura A La Ciutat Dels Sants

Páginas: 10 (2455 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
Introducció a Laura a la ciutat dels sans

La novel·la en el primer terç del SXX
La novel·la Psicològica
Des del 1912 quan es pública La vida i la mort d’en Jordi Fraginals, de Josep i Pagès, fins el 1925 no es publica cap novel·la. Això es degut perquè durant el Noucentisme, es considera que la novel·la es un gènere menor, i principalment es publica poesies i assaig.
A partir el 1925 esreprèn la publicació de novel·les. Aquests autors són els Antics modernistes(gent gran que ja n’escrivien abans) i els Autors joves, aquests inicien la novel·la psicològica, entre ells tenim Miquel Llor (Laura a la ciutat dels sans), Caldes Soldavila (Fanny) i Mercè Rodoreda (Alonia).
La novel·la psicològica és el gènere que domina..... Aquesta neix gràcies a un canvi de mentalitat i social:
*Durant la primera guerra mundial, ja que la població la va sofrir molt, va canviar la seva forma de vida, aquest joves s’adonen que aquest món pot canviar, i comencen a experimentar noves formes a la literatura. Per primera vegada veuen la possibilitat d’explicar quins sentiments pot tenir un personatge. Això es fa possible perquè Sigmund Freud per primera vegada va posar en pràctica lapsicoanàlisis i es comença a parla de problemes psicològics i intentaven veure perquè aquella persona actuava d’aquella forma. Tots aquest problemes s’exposen a les novel·les.

Aquest joves s’atreveixen a fer aquest gran canvi perquè l’època en que vivien estaven en canvis constantment.
La novel·la modernista principalment es troben en un àmbit rural, però la nova novel·la psicològica transcorre a lesciutats i els personatges són famílies burgeses molt influïdes per les religions i la societat.
Els temes que predominen son::
* Les il·lusions trencades, un projecte il·lusionant que s’acaba trencant.
* La inadaptació a la realitat, no els i agraden les normes i les acaben trencant, inadaptats a la societat, realitat en que viuen, entren amb crisis amb la realitat provocant frustraciói acaba amb el suïcidi o la fugida.
Novetats:
* Per primera vegada es comença a parla del temps interior, els personatges retrocedeixen en el temps, perquè hi ha qualsevol cosa que li porta un record d’un altre temps, flashback a través d’un element suggeridor. Això o introdueix Marcel Proust (A la recerca del temps perdut).

* El monòleg interior, per primera vegada apareix unpersonatge que parla amb si mateix, són els pensament més íntims dels protagonistes. És amb primera persona, però no s’adreça al lector, sinó a ell mateix. Això d’ona lloc a l’escriptura automàtica, reprodueix la manera que sorgeixen els pensaments realment, un escriptor que assaja totes les coses noves posteriors a la primera guerra mundial és James Joyce (Ulysses).

El paper de la dona insatisfeta noés nou en la literatura hi ha 3 novel·les que s’inspira dona adultera perquè el seu marit l’abandona, la aparca no li interessa.
Els tres models de dona adultera son 3 models de la literatura realista s.XIX, influencia de Miquel Llor per crear a Laura
* Emma Bovary: Madam Bovary de Gustave Flaubert poblet petit de França. Es casa mb un metge sense gaires inspiracions i s’avorreix i es buscaun amant perquè tota la il·lusió es desfà
* Anna Karerina de Lev Tolstoi dona que s’enamora d’un altra que no es el seu marit.
* Anna Ozores: la regenta de Leopoldo “alas” clarin no arriba a cometre l’adulteri s’enamora d’un capallar.

Tema de la novel·la
Laura és una noia de BCN, òrfena de mare i pobre. El seu pare era una persona amb gustos artístics i l’educació que rep és unaeducació artística. Per l’època Laura representava una dona avançada: li agradava llegir, tenia gustos artístics, li agradava vestir de manera moderna. (la novel·la és publica el 1931, segona república, intenta mostrar aquell món de ciutat més avançat, el govern intenta fer mostrarà aquesta progressió, avançament de la societat a la societat) BCN representa la modernitat.
Aquesta noia s’acaba...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Laura En La Ciutat Dels Sants
  • Laura a la ciutat dels sants
  • Laura a La Ciutat Dels Sants
  • Laura A La Ciutat Dels Sants
  • Laura A La Ciutat Dels Sants
  • Laura A La Ciutat Dels Sants
  • laura a la ciutat dels sants
  • Laura a la ciutat dels sants

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS