Lean Tool Box

Páginas: 7 (1704 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
Modul 2, Strategi, planering och implementering.

Kontrollfrågor M2U2, Lean Tool Box HT12, Cecilia Tollemark

1. Vad är Kanomodellen?
Kanonmodellen är en modell som har utvecklats av Noriaki Kano och som används för att förstå kunders behov. Behoven delas upp i tre kategorier: a) basbehov, b) uttalade behov och c) outtalade behov. Basbehoven är egenskaper som kunden tar för givetatt de ska finnas och, och om de inte finns kommer kunden att bli missnöjd. Om de finns kommer kunden att förhålla sig neutral. I ett sådant fall spelar det ingen roll för kunden vilket märke produkten har.


Uttalade behov är behov som kunden upplever som en viktig funktion hos en produkt eller service. Om detta behov tillfredställs kommer kunden att välja just denna produkt framförandra. Här kan man prata om att kunden vill ha mer av samma produkt. Till exempel produkten eller servicen löser kundens behov på ett enklare, snabbare sätt.


Sista kategorin är outtalade behov eller extra-egenskaper. Det är något som kunderna inte förväntar sig men när de får det blir de glada. Kunden upplever detta som en positiv överraskning vilket leder till att produkterna från just detmärket blir attraktiva för kunden. Detta leder i många fall till att kunden utvecklar lojalitet till just det märket och återkommer och köper flera produkter eller tjänster av just detta märke.


Kanonmodellen hjälper oss att förstå hur kunden förhåller sig till olika egenskaper. Utmaningen är att identifiera dessa behov. De är inte statiska utan de förändras ständigt. Ett behov som kananses vara ett outtalat behov för vissa kunder kan anses vara ett basbehov för andra. Ett bra exempel är fjärrkontrollen till TV:n. För 20 år sedan var detta ett outtalat behov. Nu är detta ett basbehov, något som man bara förväntar sig alla TV-apparater ska ha.


Att identifiera dessa olika kategorier av behov kräver kunskap om kunderna. Boken visar ett bra exempel på hur svårt det kanvara ibland att identifiera basbehov. I exemplet refereras till kursmaterial som en föredragshållare kan tycka är överflödigt men som anses vara nödvändigt för kursdeltagarna. När det gäller uttalade behov, kopplar författaren dessa med arbetet som en designer kan ägna sig åt tillsammans med produktutvecklingsgruppen. Den sista kategorin, outtalade behov går inte vanligtvis att identifiera medmarknadsundersökningar utan här handlar det om en kombination mellan kreativitet och en djupare kundförståelse för att identifiera behov som kunden själv inte vet att den har.


2. Vad är en ABC-analys?


Lagring är en viktig del i ett företag och kräver noga planering. En ABC-analys används för att balansera lagernivåer och efterfrågan så att företget inte binder stort kapitalsamtidigt som man har en bra leveransnivå. En ABC-analys är ett planeringsvertyg som byger på Paretos princip, den så kallade 20/80 – regeln. Enligt Pareto principen står 20 % av produkter för det största volymvärdet medan resterande 80 % står för en liten del av volymvärdet. Här gäller det att hitta detta samband och satsa på det som är viktigast, det vill säga de 20 %. Om man tillämpar denna princip pålagerhållning kan man styra sitt lager genom att identifiera vilka produkterna är som står för största värdet och på det sättet få en differentierad styrning av ett företags produkter.


Klassificeringen som man gör i en ABC analys handlar om att särskilja och gruppera artiklar genom att identifiera likheter av olika slag. Målet är att kunna ha en effektiv hantering. Därför är det viktigtatt ha klart för sig vad syftet är som man vill uppnå med analysen. Detta kommer att ge grunden för att bestämma vilka parametrar eller kriterier som ska användas för klassifisieringen. Enligt boken bör en traditionell ABC-analys kombineras med andra parametrar för att ge en komplett bild av styrningsbehovet. Exempel på parametrar kan vara omsättning, uttag/plock/
frekvens, volymvärde,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manual De Instalacion Tool Box
  • Tool
  • Tool
  • Tool
  • tool
  • Tool
  • Lean Organization At The Press Tool
  • el boxer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS