Les Avantguardes

Páginas: 12 (2994 palabras) Publicado: 24 de abril de 2012
TRETS GENERALS DE LES AVANTGUARDES
Aquest terme designa una sèrie de moviments artístics i literaris sorgits a Europa vers el 1919 -any de la publicació del primer manifest de Marinetti, ideòleg de l’avantguarda italiana- i que van tenir l’apogeu entre 1915 i 1925. La fi de les avantguardes és assenyalada simbòlicament l’any 1940, en què els nazis dissolgueren els grups de París. L’origen deles avantguardes cal buscar-lo en la crisi dels valors culturals i ideològics establerts, que havien conduït la humanitat a la barbàrie que suposava la primera Guerra Mundial. Les conseqüències d’aquesta crisi foren el trencament amb la cultura tradicional, l’actitud de revolta (anaven en contra de les normes de l’art) i la recerca de noves formes d’expressió.

Característiques:
Les avantguardeses caracteritzen per la diversitat de corrents (expressionisme, cubisme, futurisme, dadaisme, creacionisme, ultraisme, surrealisme....). Els moviments avantguardistes que més influïren en la literatura catalana són també els més importants; cubisme, futurisme, dadaisme i surrealisme.
-Cubisme Es caracteritza per la descomposició geomètrica de la realitat; els pintors més destacats van serBraque, Picasso i Juan Gris. pel que fa a la literatura, potencia l’ús del collage i el salt de falla. Guillaume Apollinaire és el literat cubista més remarcable.
-Futurisme Té l’origen en un manifest del poeta italià Marinetti. Enalteix la violència i la guerra, i també l’esport, l’aventura i les innovacions tecnològiques. En el camp de la literatura, defensa la destrucció de la sintaxi i les“paraules en llibertat”, i rebutja l’estètica romàntica i el simbolisme. J. Folguera, S. Sánchez-Juan i J. Salvat-Papasseit en foren components destacats.
-Dadaisme Es va originar a Zuric (Suïssa). Promou l’espontaneïtat i l’atzar a l’hora d’expressar-se. En el camp literari, els dadaistes van idear l’escriptura automàtica: la producció espontània i ràpida de mots, a voltes inconnexos, reproduint el fluxdel pensament.
-Surrealisme Es basa en l’exploració dels somnis i del subconscient humà. Es pot relacionar amb la psicoanàlisi de Sigmund Freud. S’expressa sobretot per mitjà de la poesia (J.V. Foix, L. Aragon, P. Eluard...) i la pintura (J. Miró, S. Dalí, Picasso...) però també va influir en l’escultura, el teatre i el cinema, on sobresurt la pel·lícula Un chien andalou, de L. Buñuel i S.Dalí.

Temàtica:
-Maquinisme. El futurisme incorpora a la literatura temes de la vida industrial, especialment l’exaltació de les màquines (automòbils, trens, avions, telègraf...), els objectes fabricats en sèrie, la descoberta de noves tecnologies i la velocitat.
-Bel·licisme. Potencia la figura de l’heroi-poeta, que reflecteix l’inconformisme, la lluita i l’aventura. Els personatges són piratesi corsaris, lladres, mariners de guerra, aviadors, esportistes...
-Esports. Atracció per la competició esportiva (tennis, futbol...), vista com una lluita, i per la figura de l’esportista, un nou tipus d’heroi.
-Subconscient. El món dels somnis esdevé un camp temàtic nou i inesgotable per a l’experimentació literària. La seva incorporació comporta la valoració del vitalisme irracionalista,l’absurd, l’atzar, la follia...

Tècniques:
Una de les característiques més notables de l’avantguardisme és la utilització de noves tècniques d’expressió literària:
-Collage. Consisteix a incorporar al text elements com si hi fossin enganxats (paraules en una altra llengua, emblemes o icones, dibuixos, ús de diferents lletres d’impremta...)
-Cal·ligrama. És una composició poètica que expressaplàsticament, per mitjà de l’escriptura o la tipografia, el tema tractat pel poema. Tot i que Apollinaire el va popularitzar, és una forma utilitzada des de fa segles en la literatura mundial.
-Salt de falla. Amb aquest nom es designen els talls del versos, els quals formen un esglaó. És una tècnica cubista.
-Paraules en llibertat. és una de les tècniques més emblemàtiques del futurisme....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Avantguardes
  • avantguardes 1
  • Segones Avantguardes
  • Practica avantguardes
  • Els avantguardes
  • Primeres Avantguardes
  • Avantguardes
  • Noucentisme I Avantguarda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS