Avantguardes

Páginas: 3 (555 palabras) Publicado: 26 de abril de 2011
Les avantguardes
Les avantguardes son el conjunt de moviments artístics que van sorgir a Europa durant el primer terç del segle XX. L’objectiu era trencar amb la tradició cultural burgesa iexperimentar amb noves formes d’expressió representatives de la modernitat.
Els moviments avantguardistes van ser moltes vegades contradictoris, però allò que els identificava i els relacionava era lavoluntat de la revolta i l’interès per l’experimentació.
Les avantguardes a Catalunya
Les avantguardes van sorgir en el context del noucentisme, que era el moviment dominant en aquell moment i vanconviure també amb els últims autors modernistes. Les etapes son:

De 1915 a 1924: son els anys de la primera avantguarda, entre la publicació de l’Oda a Guynemer(1915) de Josep M. Junoy i la mort de JoanSalvat-Papasseit (1924). En aquesta etapa els models que més van influir Catalunya van ser els cubistes i els futuristes.
De 1925 a 1936: es l’etapa de domini del moviment surrealista, que aCatalunya va tenir dos nuclis. D’una banda el de Sabadell (Francesc Trabal, Carles Sindreu i Joan Oliver), que mostra la rebel·lia a traves de la sàtira i l’humor, i de l’altra, el grup format per SalvadorDalí, Sebastià Gasch i Lluís Montanyà (amb al col·laboració puntual del poeta J.V. Foix) que promouen la revista l’Amic de les Arts (1926-1928) i publiquen el manifest Groc (1928).
De 1948 a 1954: lesavantguardes es reprenen a catalunya a la postguerra amb el grup Dau al Set, que publica una revista del mateix títol. A partir dels anys 50, diversos poetes (Joan Brossa, Josep Palau, i Fabre)continuaran utilitzant recursos lligats a les avantguardes fins arribar a la poesia visual.

Joan Salvat-Papasseit 1894-1924
Recerca d’un estil propi dins les avantguardes i el llibre seguent, La gestadels estels(1922). Va derivar cap a la poesia basada en la realitat quotidiana. Tambe de 1922 es el recull Les conspiracions, amb poemes de caire nacionalista. El seu llibre mes conegut, El poema de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • avantguardes 1
  • Segones Avantguardes
  • Practica avantguardes
  • Els avantguardes
  • Primeres Avantguardes
  • Avantguardes
  • Les Avantguardes
  • Noucentisme I Avantguarda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS