les fonts del curriculum

Páginas: 10 (2410 palabras) Publicado: 26 de abril de 2013
Les fonts del currículum escolar:
El currículum és molt més que una llista d’objectius, continguts, activitats i avaluació que es proposen per un període escolar.
Se solen esmentar com a fonts de legitimació i significació del curriculum aquestes quatre:
1. La Font sociológica; l’anàlisi de la realitat social i el paper que l’escola ha de jugar-hi.
Com ja sabem en l’actual moment de crisitant econòmica com de valors, la societat exigeix a la institució escolar nombroses demandes que engloben molt més que el compromís de formació i el desenvolupament personal del subjectes. Les exigències de la societat davant la institució escolar es resumeixen molt encertadament en l’exemple de l’administració escocesa; preparació per el món del treball, preparació pel món de l’oci i temps lliure,preparació per les relacions personals i socials i preparació per viure i participar en la democràcia.
Tot i que el tema que ens ocupa, la Unitat didàctica 1: les persones, és la part més pràctica i específica de terme que entenem com a currículum, ja hi podem analitzar els aspectes que fan referència a la font sociològica del currículum. La dinàmica de l’escola des de ben petits, ja s’encara aassolir els objectius sociològics anteriorment anomenats. En aquest cas, creiem que la unitat didàctica presentada, té en compte els paràmetres que actualment exigeix la societat.
Quan parlem de preparació al món del treball, parlem d’un sèrie d’hàbits i normes que ja es fan plès a l’escola i també en la unitat didàctica, tot i no estar-hi determinats específicament. La puntualitat a l’escola, laresponsabilitat i el compromís, són aspectes fonamentals que serviran als alumnes/as per poder integrar-se al món laboral. Tot i que aquests factors formen part del currículum ocult i no estan definits en la unitat didàctica que ens ocupa, són competències que es treballen des del primer moment que l’infant té contacte amb l’escola.
Respecte a la demanda de preparació per l’oci i el tempslliure, l’escola apropa recursos al infants i estableix algunes bases per poder-ne gaudir. En la Unitat didàctica que en ocupa, no hi apareix objectiu ni contingut que tingui en compte aquesta demanda, però hem de tenir en compte que estem parlant d’una unitat concreta que es desenvolupa en un marc escolar general que pensem que sí que té en compte aquesta demanda social. Tot i així, si volguéssim queaquesta demanda també es veiés reflectida en la unitat didàctica, hi podríem afegir un munt d’alternatives perquè no hi quedés fora. En tindríem prou amb incloure una activitat que consistís en anar d’excursió al paratge natural més proper i dissenyar una sèrie d’activitats que tinguessin com a objectiu estimular els sentits. Olorar la muntanya, observar els canvis que hi ha si estem en un entornurbà o natural, escoltar el soroll dels ocells i comprovar els diferents tactes que podem trobar en l’entorn natura, podria ser una bona manera d’incloure aquest aspecte en la unitat didàctic treballada.
Tenint en compte les demandes de la preparació per les relacions personals i socials i aprendre a viure i participar en democràcia , creiem que aquests aspectes també es traballen a l’escola desdel primer moment en què s’hi arriba, també formen part del currículum ocult. Tot i no especificar-se en la unitat didàctica, per realitzar totes les activitats que la comformen, estarem contínuament treballant aquets àmbits. Les activitats de grup que es plantejen en la unitat apel·len directament al treball de les relacions tant personals com socials i a l’aprenentatge de viure en democràcia.2. La Font psicològica: les característiques psicològiques dels alumnes/as als quals se’ls oferirà la proposta formativa.
L’objectiu de l’escola és potenciar el desenvolupament dels subjectes, a partir de les necessitats particulars de cada persona i intentar respondre-les. El model curricular centralitzat que tenim al nostre país, pateix el risc de centrar-se tant en el treball escolar,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonts
  • Fonts d'alimentació
  • Pruebas de fonts
  • Fonts De Energia
  • fonts energia
  • fonts noterials
  • Typodermic fonts
  • Fonts Del Dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS