Les Rondalles Valencianes

Páginas: 10 (2398 palabras) Publicado: 22 de junio de 2015

Les rondalles són un patrimoni cultural molt ric que fins fa poc temps es transmetien per via oral. Mossèn Antoni M. Alcover i l'editorial Moll permeteren que en quedés constància escrita i estigesin a l'abast de tothom que les volgués llegir. Altres autors han fet diverses adaptacions, estudis,...i ara, arriba en un nou format: una rondalla interactiva, a través de l'ordinador, on es veu,s'escolta, es llegeix i s'actua per separat o a la vegada
Rondallista sempre hi havia algú que contava rondalles. Era un divertiment, més o menys, com ara ho és el cinema. 
Les rondalles, abans, eren contades en un rotlle de gent, ara és més comú llegir-les als llibres. L'estudi de les rondalles va començar perquè molts escriptors i estudiosos van trobar les arrels de la cultura originària delspobles en aquestes narracions una cultura que a causa de l'avanç del "progrés" i el despoblament de moltes àrees rurals semblava a punt de desaparèixer.
Què és una Rondalla?
És un relat o narració en prosa, de tradició oral i de caràcter anònim, que conta fets imaginaris,desenvolupats amb uns personatges, un argument i un espai determinats, i que té  unes fórmules fixes d'inici i acabament delrelat. 
A més les rondalles pertanyen a un patrimoni col.lectiu que remet a la cultura indoeuropea.
Classificació de les Rondalles.
Hi ha tres grans grups:
a) Les rondalles meravelloses: Hi intervenen éssers humans dotats de facultats sobrenaturals i objectes posseïts de virtuts màgiques.
b) Les rondalles d'animals: Els protagonistes són animals personificats, la fam és quasi sempre el mòbil queprovoca el conflicte.
c)Les rondalles de costums: Aquestes es consideren més tardanes en el temps que les meravelloses i, per això, poden reflectir millor els modes de vida de la societat agrària. Hi  intervenen persones que es comporten de  manera humana i resolen els conflictes plantejats sense cap ajuda meravellosa. 
Característiques de les rondalles.
Les rondalles es caracteritzen, en termesgenerals, per tenir una estructura fixa, pel tipus de personatges que hi apareixen i per les fórmules que els narradors utilitzen per obrir i tancar el relat. 
a) Estructura narrativa fixa: (Noves lectures de rondalles valencianes, G. Lluch i R. Serrano)
Esquema narratiu que agrupa els diferents fets o seqüències narratives en cinc moments:
Situació inicial: Presentació d'alguns delsparticipants de la narració i de les seues circumstàncies.
Conflicte: qualsevol fet o acció que modifica la situació inicial. 
Acció: Reacció d'algun dels participants per intentar resoldre el conflicte. És la seqüència o la part més important de la narració. 
Resolució: El resultat de les accions precedents. 
Situació final: Tornada a una situació estable diferent de la inicial. 
b) Tipus depersonatges que apareixen 
A les rondalles hi sol haver 7 tipus de personatges (tot i que no sempre apareixen tots): l'heroi, el fals heroi, l'agressor, el donant de l'objecte màgic, la víctima, i els auxiliars de l'heroi.
L'heroi reacciona davant de les exigències del donant per poder disposar dels objectes màgics i es casarà amb la princesa: té com a antagonista l'agressor que s'enfronta amb elprotagonista o participa en el combat.
El donant és el més habitual en les rondalles meravelloses i s'encarrega de transmetre l'objecte màgic a l'heroi. L'auxiliar és el personatge que ajuda el protagonista. En les rondalles meravelloses té un caràcter màgic o sobrenatural.
En les rondalles meravelloses sempre apareix una dona en el paper de princesa que és qui exigirà la realització de les tasques mésdifícils, imposarà una marca que diferenciarà l'heroi dels altres personatges, descobrirà així al fals heroi i acabarà casant-se amb l'autèntic heroi, matrimoni que transformarà l'heroi en un ésser madur i poderós.
c) Fórmules que els narradors utilitzen per obrir el relat i tancar-lo.
A les rondalles s'utilitzen una sèrie de marques formals constants entre les quals hi destaquen les fórmules...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Rondalla
  • rondalla
  • Rondalla
  • Rondalla
  • Valenciano
  • valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS