literatura catalana

Páginas: 14 (3408 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2015
Blanca Begué Huerta
2A Batxillerat
Literatura Catalana

1.-Gabriel Alomar
Gabriel Alomar i Villalonga (Palma, 1873 - El Caire, 1941) va ser un poeta, prosista i assagista mallorquí, molt relacionat amb el moviment d'art català del modernisme tot i que en va fer una interpretació molt personal. Va ser un llibertari d'esquerres actiu, especialment a Barcelona i altres regions de parla catalana,des dels primers anys del segle XX fins a la seva mort a l'exili. Es va involucrar també en el moviment nacionalista català i el corrent literari del noucentisme, amb influències poètiques de Gabriele d'Annunzio i Giosuè Carducci. Va col·laborar a nombrosos diaris, com El Poble Català (1904-1906), que va ajudar a impulsar la llengua catalana. Hi va publicar diversos articles sobre el liberalismecatalà on exposava la idea de vincular el nacionalisme amb la modernització social, tot ressaltant el paper de les ciutats com a agents suprems de la civilització, i on va rebutjar sempre el tradicionalisme i el ruralisme.
Algunes de les seves obres més destacades van ser:
-Un poble que es mor. Tot passant (1904),
-El futurisme (1905)
-L'estètica arbitrària (1904-1905)
-De poetització (1906)
-Lacolumna de foc (1911)
-Verba (1918)
-La formación de sí mismo (1920)
-La guerra a través d'un alma (1917)

2.- L’avantguardisme
L’avantguardisme és la tendència, en una obra d'art qualsevol, o d'un artista, a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals o convencionals
És el producte de la societat que va sorgir a la fi de la Revolució industrial que va tenir lloc a Europa durantel segle XIX. Un dels detonants més directes dels moviments avantguardistes va ser la Primera Guerra Mundial (1914- 1918): la tragèdia que va suposar el conflicte bèl·lic va provocar una crisi que va afectar tots els àmbits socials. El mot avantguardisme designa un conjunt de corrents estètics que palesen la crisi de les arts que va tenir lloc en el món occidental al començament del segle XX.L’avantguardisme va ser un moviment cultural que volia trencar amb el passat: defensava el progrés tècnic i el canvi de valors morals, i va provocar una crisi de la creació artística.
Efectivament, la irrupció de l’avantguardisme va significar una ruptura total, no solament amb els models artístics vigents a l’època, sinó també amb tota la concepció de l’art que provenia del món clàssic grecollatí. Lanova concepció de l’art va penetrar ràpidament a tot el teixit social per acceptació o per rebuig, i va afectar totes les formes de creació artística: la música, la fotografia, el cinema, l’arquitectura, l’escultura... I, sobretot, la pintura i la literatura, en concret la poesia, que sovint va entrecreuar-se.
El futurisme
Un moviment destacat dins la literatura avantguardista ver ser elfuturisme, que propugnava unes obres centrades en els avenços tècnics, en la velocitat, com a signes característics dels nous temps. Filippo Tommaso Marinettiva ser un dels seus líders més destacats.
Va tenir èxit sobretot en poesia, amb poemes escrits en infinitiu, sense gaires signes de puntuació, lloant les màquines i la guerra (fet que el va convertir en l'art oficial del feixisme) i alterant lasintaxi natural de la frase per provocar estranyesa.
Alguns autors destacats d'aquest moviment van ser Josep Vicenç Foix, Joan Salvat-Papasseit o Ramón Gómez de la Serna.
Ultraisme
L'ultraisme és pot considerar una evolució del futurisme o una oposició al modernisme que encara es conreava. Rebutjava l'ornamentació excessiva en l'art, que amagava l'essencial del missatge, i proposava imatges síntesi dediverses metàfores, per multiplicar el seu poder de suggeriment.
Va tenir molt de pes a Espanya i Llatinoamerica, on destaca el paper de Guillermo de la Torre.


Cubisme
El cubisme va ser un moviment nascut a les arts pictòriques, on es feien quadres basats en figures geomètriques. La seva adaptació a la literatura va suposar una nova atenció a l'aspecte gràfic dels textos, el paper dels espais...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS