Literatura Popular I Tradicional Catalana

Páginas: 5 (1061 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2012
Introducció.
Entenem per literatura popular aquella literatura que és transmesa oralment i que és d'autor desconegut.
Entre els segles XVI a XVIII la literatura popular catalana gaudeix d'una gran vitalitat. Els autors populars, doncs, es mantindran fidels a la llengua, encara que sovint trobem en les composicions el manlleu de castellanismes i gal·licismes.
Dividim l'estudi de la literaturapopular dels segles XVI a XVIII en dos grans blocs: Poesia i Teatre . La prosa -bàsicament rondalles, contes o acudits, fórmules i adagis- pateix al llarg del temps múltiples transformacions i per aquesta raó es fa difícil acotar els textos que pertanyen específicament al període.
La poesia.
Els goigs.
Els goigs són cançons religioses musicades i cantades que lloen les excel·lències deJesucrist, la Verge Maria i els Sants. De melodia senzilla i espontània, la tradició dels goigs ve de l'Edat Mitjana i arriba al segle XX. Com que, a diferència de l'altra literatura popular de l'època, els goigs eren impresos de manera sistemàtica, ens n'han arribat gran quantitat d'arreu dels Països Catalans. L'estrofa típica del goig consisteix en versos de set síl·labes amb una tornada inicial dequatre versos de rima encadenada (abab) o creuada (abba). Acostumen a estar formats per set o vuit cobles de sis versos cadascuna i amb "retronxa" (represa dels dos darrers versos o les dues darreres rimes de la tornada inicial). També tenen una tornada final de quatre versos que rimen com l'estrofa inicial. L'autor del goig, com és característic de la literatura popular, és generalment anònim, encaraque alguns apareixen signats per rectors i clergues.
Les nadales.
Les nadales són cançons religioses que, en aquest cas, fan referència al temps de nadal. No han tingut una fixació en paper, sinó que ens han arribat a través de la difusió oral. 
Les nadales parlen d'aspectes com el naixement del nen Jesús, l'anunci fet a Maria, la nova dels àngels als pastors... En les estrofes, el més habitualsón les cobles de quatre versos entre cinc i set síl·labes. En alguns casos també trobem nadales sota la forma de romanç, codolada, nova rimada o decasíl·lab.

Romanços i romanços de bandolers
El nombre de versos del romanç és indeterminat, encara que sovint són de set síl·labes. La rima sol ser assonant als versos parells i sense rima als versos senars.
El romanç, que és una poesia narrativa-una poesia que explica fets-, sol parlar de temes històrics, principalment dels conflictes esdevinguts entre els segles XVII i XVIII, com la guerra dels Segadors o la guerra de Successió, així com el fenomen del bandolerisme.
Donada la persistència de la temàtica del bandolerisme català en autors de l'època que fan "literatura culta" -com Lope de Vega, Cervantes oFrancesc Vicenç Garcia, queparlen en més d'una ocasió de bandolers catalans-, les cançons de bandolers tingueren una gran difusió en les terres catalanes. Pel tractament que sempre o gairebé sempre es fa de la seva figura, és evident també que la figura del bandoler gaudia de les simpaties del poble, pel qual eren vistos com a defensors de la pàtria o com a venjadors de les injustícies a què la gent més humil estava sotmesa.Joan Serrallonga, Perot Rocaguinarda, Antoni Roca o Bac de Roda es convertiren en autèntics mites.
Corrandes
Semblantment als refranys i rodolins, les corrandes són estructures poètiques de caràcter breu i senzill, i que per tant donen molt marge a l'espontaneïtat. Són cançons curtes, generalment de quatre versos de set síl·labes. La temàtica de la corranda és molt variada, encara que generalmentgira al voltant de l'amor o del treball.
El teatre. Dos tipus: religiós i profà
Teatre religiós.
L'estil que usarà serà semblant al de la literatura popular, precisament per aquesta voluntat d'arribar al poble.
El primer és el Cicle de nadal , en el qual apareixen temes com el naixement de Jesús o l'adoració dels pastors i dels reis. L'obra més remarcable d'aquest cicle és el Cant de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana a nys 20 i 30
  • Poes a Popular y Poes a Tradicional en la Literatura Espa ola
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS