Literatura universal

Páginas: 10 (2315 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2013
LITERATURA UNIVERSAL
Dossier: Rèquiem i altres poemes, Anna Akhmatova
-Context històric:
1. La Rússia dels tsars
A la primeria del segle XX, Rússia estava sota el poder de l’imperi dels tsars, regit pel tsar Nicolau II Romanov. Durant l’imperi el poder absolut residia en mans del tsar, és a dir, un govern autocràtic amb total poder legislatiu, executiu i jurídic.
La seva economia esrecolzava en l’agricultura, tot i tenir una tècnica molt enrederida i una producció baixa, insuficient per l’abastament de la població total.
Les propietats rurals es dividien en comunes (anomenades mir) i propietats privades, pertanyents a la noblesa. Però la influència del capitalisme i l’industria de finals de segle XIX inicia un procés d’industrialització a la Rússia tsarista, que comportal’aparició d’una nova classe social: els obrers industrials (o proletari), molts d’ells immigrants rurals. Les condicions de vida precàries i els baixos salaris d’aquests obrers desembocaren en un creixement del descontent social general, i donarà lloc a la creació de partits polítics contraris al règim tsarista.
El procés d’industrialització que experimenta Rússia permet la difusió de idees liberals ide noves doctrines com l’anarquisme i el marxisme. Es van crear nous moviments populars, i l’anarquisme tindrà un fort arrelament dins les classes populars. A finals dl segle XIX es van crear partits liberals d’origen burgés, com el Kadett (PCD) o el Partit Socialrevolucionari Rus. A més, a causa de la forta influència del marxisme en la societat russa, es va fundar el Partit Socialdemòcrata Rus,el líder del qual era V. Lenin. Aquest partit però, va quedar dividit en dos grups: els bolxevics i el menxevics.

1.2 Causes de la Revolució de 1905
L’agitació política i social present en el moment va propiciar un moviment revolucionari anti-tsarista, amb una manifestació que va agafar molta força a Sant Petersburg, davant el Palau d’Hivern, reprimida violentament en l’anomenat DiumengeSagnant.

1.3 Canvis que va comportar
Després de la Revolució de 1905, el govern tsarista va decidir emprendre algunes reformes per intentar acontentar les masses: reformes econòmiques i polítiques i una reforma agrària, Aquests intents però, no van solventar els conflictes i va quedar molt lluny de transformar la jerarquia social-política establerta per l’imperi tsarista.

2. La Revolució defebrer de 1917
2.1. Causes socials i econòmiques
El 1914 va esclatar la Primera Guerra Mundial a Europa i les aliances internacionals que Rússia va acceptar en la Triple Entesa amb Anglaterra i França van comportar a l’imperi tsarista a participar en el conflicte. A més, Rússia es presentava com a cap i representant dels pobles eslaus contra els seus enemics, Alemanya i Àustria.
A causa de laparticipació russa en el conflicte, les fàbriques es van convertir en indústries de producció bèl·lica i el reclutament de pagesos va fer disminuir la producció agrària, comportant l’ escassetat de productes, la pujada de preus i la disminució de la capacitat adquisitiva dels consumidors.
A més, les derrotes militars contra els alemanys van fer créixer les crítiques cap al govern, augmentant ladesconfiança en el tsar.
Aquests conflictes polítics, econòmics i socials, i els desastres militars van propiciar l’esclat d’una nova revolució, la Revolució de febrer de 1917.

2.2 La caiguda del tsarisme
Al febrer del 1917 grups populars van sortir al carrer per demanar millores a les condicions de vida de les classes baixes i el fi de la guerra. Aquesta manifestació va culminar amb una vagageneral i l’amotinament de les armes.
Com a conseqüència es van formar grups de soviets (assemblees de treballadors) que van ajudar a canalitzar el moviment subversiu. El govern va negar-se a l’abandonament de la guerra i, davant la pressió dels partits, el tsar decideix abdicar i va imposar-se un govern provisional.
Aquest nou govern va proposar reformes polítiques i una assemblea constituent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura Universal
  • Literatura universal
  • Literatura Universal
  • literatura universal
  • Literatura Universal
  • Literatura Universal
  • Literatura universal
  • Literatura universal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS