literatura valenciano

Páginas: 116 (28832 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2013
ÈPOQUES DE LA LITERATURA VALENCIANA

DELS ORIGENS AL SEGLE XV
SEGLE D’OR
SEGLE XV
LA DECADÈNCIA
S. XVI-XVIII LA RENAIXENÇA
S. XIX LA LITERATURA CONTEMPORÀNIA
S. XX
 Homilies d’Organyà
 Forum Iudicum
 Cancelleria Reial
 Trobadors:
*Bernat de Ventadorm
*Guillem de Besalú
*Guillem de Berguedà

 Les Cròniques
 Ramon Llull
 Vicent Ferrer
 Pere March
 F.d’Eiximenis
 A.Turmeda
 Jordi de S. Jordi
 Ausiàs March
 J. Martorell
 Jaume Roig
 Isabel de Villena
 Rois de Corella

 Joan Timoneda
 Ferrandis
Heredia
 F.Vicenç Garcia
 Lluís Galiana
 Pere J. Porcar
 Baró de Maldà
 Jacint Verdaguer
 Teodor Llorente
 Wenceslao Querol
 Àngel Guimerà
 Eduard Escalante
 Bernat i Baldoví...
 V. A. Estellés
 Enric Valor
 MercéRodoreda
 Carmelina S.
Cutillas
 Joan Fuster
 Isabel Clara Simó ...



Literatura valenciana 3r
L’Edat Mitjana i la literatura medieval


Rep el nom d’Edat Mitjana el llarg període històric que va des de la caiguda de l’Imperi Romà (segle V) fins al final del segle XV. Esta etapa presenta les següents característiques fonamentals:

• La societat medieval s’organitzava en tresestaments: la noblesa, el clero i el poble. Aquest últim estava format per camperols i per una burgesia incipient (artesans, comerciants…) que començava a agrupar-se en nuclis urbans. Els camperols mantenien amb els nobles una relació anomenada de vasallatge, és a dir, que rebien protecció a canvi d’obediència, serveis o tributs.

• L’existència de l’home medieval estava marcada per laimportancia de la religió en tots els àmbits de la vida i per les guerres contínues (conflictes de fronteres o entre grups nobiliaris).

• La majoria de la població no sabia llegir ni escriure, motiu pel qual una bona part de la literatura es va difondre oralment. La cultura escrita es va desenvolupar als monestirs i, més tard, a les universitats.


RECORDA:

1. Durant l’Edat Mitjana es van formarles diferents llengües peninsulars a partir del llatí vulgar, llevat del basc, l’origen del qual encara sembla desconegut.

2. En la seua evolució la nostra llengua va rebre influències dels diferents pobladors de la península, pobles preromans, visigots (poble bàrbar d’origen germànic) sobretot en el lèxic, i àrabs.

3. Que la nostra llengua ja es parlava al segle VIII, encara que no seràfins al segle IX-X que la trobarem plenament formada.

4. És una llengua que existix en la pràctica oral, ja que els documents encara s’escrivien en llatí. En este sentit els primers textos escrits en esta llengua daten del segle XII i principis del XIII. Es tracta d’una traducció d’un fragment del Llibre Jutge (visigòtic) o Forum Iudicum i de les anomenades Homilíes d’Organyà.

5. Políticament iterritorial, Espanya com a tal no existix encara. Estem en plena Reconquesta recuperant territoris al musulmans i assistint al naixement dels regnes cristians a mesura que s’avança en este procés. Els dos regnes més destacats seran el de Castella i el d’Aragó. Aquest últim, a més a més, portarà endavant a partir del s.XIII i fins al XV una expansió per la Mediterrànea (Sicília,Sardenya, Nàpols,Atenes…) que el va convertir en un estat important a la península i a Europa.

6. Tin en compte, si parlem de la Corona d’Aragó, de recordar la realitat lingüística del nostre regne. A banda del llatí, tindrem territoris de parla castellana i de parla catalana-valenciana.

 Llig aquest text i contesta les preguntes que hi ha a continuació.

Les dues cares de l’Edat Mitjana

En relació al’antiguitat, l’Edad Mitjana és un període de progrés i de desenvolupament en nombrosos aspectes. Certament existix una Edat Mitjana «vil»: els senyors oprimien els camperols, l’Església sotmetia els esperits independents, la Inquisició feia morir els dissidents a les fogueres. La fam era present i hi havia molts pobres.

No obstant això, també hi ha una Edat Mitjana «bella», i aquesta resta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura Valenciana
  • valenciano literatura
  • Literatura Valenciana En El Segle Xix
  • Literatura Valenciano Regidas Y Eso
  • Literatura valenciana t7-t8
  • Literatura Autores Valencianos
  • Literatura valenciano 2º bach
  • Literatura valenciana siglo XX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS