Literatura Autores Valencianos

Páginas: 6 (1477 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
Tema 1: La Guerra Civil fins als anys 70.
La cultura valenciana sofrí un proces d'espanyolització castellanitzant, les principals van ser: ➢ Eliminació de l'argument tradicional. ➢ Aparaix l'antiheroi. ➢ Substitució del narrador omniscient. ➢ No hi ha linealitat temporal. ➢ Monòleg interior. Va ser temps de censura, d'exili i represió. Les tendències de la narrativa van ser: ➢ Psicològica:comportament dels individus (dominant fins als 60). ➢ Realista: condicions de vida, retrat social. ➢ Fantàstica: barreja les fons històrics amb elements imaginatius. ➢ Novel·la d'imaginació i de l'absurd: arguments molt rompedors. ➢ Experimental: segueix els models mes atrevits del segle XX amb reflexió existencialista. Els primers vint anys de postguerra es van publicar nou novel·les, unes de ellesvan ser: Vides Planes, Maria Ibars y Bearn, Llorenç Villalonga.

Tema 2: Enric Valor.
Va ser periodista i escriptor en la redacció d'El Tio Cuc. Va aportar rondalles valencianes, cinc novel·les i alguns relats breus. Va publicar rondalles valencianes, rondalla en faceta antropològica i en faceta literària. Caracteristiques: Els arguments es basaben en històries meravelloses, d'animals icostumistes, estes histories giren al voltant d'un conflicte. Els temes eren per la solitud, lo desconegut, altres cultures i la contaminació. Es situaven en un espai valencia concret, en un temps indefinit, contenien personatges plans, un vocabulari riquíssim i la seua finalitat era entretenir i alliçonar amb algun element moral. En 1970 es conegut com un gramàtic normatitzador. Només publicarà la granpart de la seua obra una vegada mort, per aixo s'aprecia unn desfasament formal. Els recursos innovadors van ser: ➢ Narrador omniscient subjectiu en 1ª persona. ➢ Replantejament dels punts de vista. ➢ Elaboració extremada del llenguatge. ➢ Dialegs. ➢ Varietats dialectals i modismes populars. ➢ Us tradicional i literari de les formes gramaticals.

L'ambició d'Aleix (1950-1960)
El cicle de Cassana:Sense terra promesa (1980) Temps de batuda (1983) Enllá de l'horitzont (1991)

Tema 3: Mercè Rodoreda.
La producció literària és vinculada a la seua biografia, va ser una gran novel·lista de la literatura catalana moderna i la seua obra esta marcada per la Guerra Civil. Aloma (1938), es una novel·la autobiogràfica que l'autora va escriure trenta anys mes tard, l'experiència de l'exili ampliàel seu realime literari. La seua obra és també un reflexió sobre la feminitat i l'amor. La novel·la La plaça del Diamant (1962), li va donar fama i no te res que vore amb l'exili. En les seus contes i ultimes novel·les apareixeren exiliats, soldats i gent desprotegida, utilitza la primera persona i el monòleg. L'exili travessa tota l'obra rodorediana i li dona sentit. En el terreny personal vaassolir la llibertat d'alterar el concepte de la familia i de maternitat, en el terreny creatiu es va permetre una gran llibertat sense pensar en l'èxit immediat.

Tema 4: Narrativa dels anys 70.
En 1974 van aparèixer: ➔ La novel·la de canvi: manipulant el codi textual, el novel·lista pretenía introduir al lector dins del text. TEMES: - Condena del franquisme. - Defensa de l'homosexualitat. -Exaltació de la marginalitat, joventut i la llibertat sexual. - Desig de modernitat i d'universalisme. La novel·la realista evolucionada: amb un llenguatge intel·ligible i l'estructura mes clara. En 1980 els narradors tenen una concepció narrativa mes ecléctica. MOTIUS: - Consolidació del sector editorial i llibres. - Ensenyament del valencià. - Normalització a lo professionalitzacció dels escriptors.➔

Crim de Germania, Josep Lozano El desig dels dies, Joan F. Mira
Amb auestes novel·les s'inicia un nou periode en la novel·la valenciana sense experimentalisme en les “novel·les de canvi”, continuació del model de realisme i publicació de “novel·les de gènere”.

Tema 5: Quim Monzó.
Quim Monzó és autor d'uns quants llibres de contes excepcionals. La millor referència de la seua...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • autores de valenciano
  • Literatura valenciana
  • Literatura Valenciana
  • valenciano literatura
  • Literatura Valenciana En El Segle Xix
  • Literatura Valenciano Regidas Y Eso
  • Literatura valenciana t7-t8
  • Literatura valenciano 2º bach

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS