Literatura

Páginas: 4 (885 palabras) Publicado: 12 de abril de 2013



Clau del comentari de «La pàtria» de Bonaventura Carles Aribau

1. Presentació i contextualització

1.1. Bonaventura Carles Aribau (Barcelona, 1798-1862) va ser un escriptor, economista ipolític, pertanyent a la primera generació d'homes de la Renaixença. L'oda «La pàtria» va ser escrita per Aribau lluny de Catalunya, quan treballava a Madrid a les ordres del seu patró, el banquerGaspar de Remisa, arran de l'onomàstica d'aquest. Aribau la va publicar a la revista «El vapor» el 1833 i es va convertir en el símbol d'arrencada de la Renaixença, per dos motius: l'exaltació romànticadel paisatge (Montseny i Llobregat) i per ser el primer poema culte publicat segons els nous gustos romàntics.

2. Anàlisi de la forma

2.1. L'oda està estructurada en sis cobles de vuit versosalexandrins, amb rima consonant, encreuada, és a dir, 12A/12B/12B/12A/12C/12D/12D/12C.

3. Anàlisi del fons

3.1. El tema del poema és l'enyorança de la pàtria, un sentiment que es veu atenuat ambl'ús de la llengua.



COMENTARI DE TEXT DEL POEMA LA PÀTRIA
Bonaventura Carles Aribau i Farriols (1798-1862) va escriure aquest poema a Madrid per a felicitar al banquer Gaspar de Remisa(1784-1847). Va ser publicada l´any 1833 en el diari “El Vapor”.
És un cant d´enyorança de Catalunya i d´exaltació de la llengua. Va ser considerat com l´iniciador del Romanticisme català i del fenòmen de“La Renaixença”.
 
És un poema culte en llengua catalana que està dividit en sis estrofes de vuit versos, de versos alexandrins, d’art major els anomenats versos nobles, el poema portà realment pertítol La Pàtria. (Trobes), però ha estat popularment conegut per Oda a la Pàtria.
En la carta que Aribau adjuntà al manuscrit del poema i que envià al seu amic Francesc Renart i Arús, hi exposà el motiud’haver escrit l’Oda i li encomanà de corregir-la i de remetre-la a l’impressor Antoni Bergnes de les Cases.
La Pàtria presenta dues finalitats: una de general, elogiar la pàtria i l’elogi de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS