LITERATURA

Páginas: 5 (1002 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2013
LITERATURA DEL SEGLE XV: AUSIAS MARCH
1._LA POESIA DEL SEGLE XV. (EL SEGLE D'OR VALENCIÀ)
Va ser l'època de màxim esplendor de la llengua Valenciana escrita, considerant-se un gran moviment cultural, engloba a totes les ciències de l'època y aporta les millors obres literàries en valencià escrites en el regne de València. La majoria dels grans escritors d'aquest segle son valencians oescriuen en valencià, tan reconeguts con Jordi de Sant Jordi, Ausias March, Joanot Martorell, Joan Roiç de Corella, Jaume Roig o Sor Isabel de Villena.
La poesia del s.XV apareix recopilada en cancioners. La majoria dels poetes, perteneixen a la noblesa. Aquesta poesia culta , que servia d'entreteniment servìa d'entreteniment y en algunes ocasions l'acompanyaba musica. D'aquesta manera les modespoètiques començen a expandirse
2._EL ROMANÇ.
Com a resultat apareix la poesia popular (el Romanç) Es una composició lírico-narrativa creada per a ser cantada. Que adquerix prestigi gracies a la valoració de lo tradicional (influencia del humanisme). Les cancions es transmiteixen oralment, al margen de la poesia culta y es junten en cancioners musicals utilizats en les corts.
2.1_CLASIFICACIÓ-Romanços vells: son anónims, es transmeten oralmente.
-Romanços nous: composicions escrites per autors coneguts imitant els romanços vells.
-Estructura: tirada de versos octosil·labs que rimen an asonant els versos pars, quedant lliures els pars. 8- 8a 8- 8a.
-Composició èpico-lírica: conta una historia combinant recursos de la lírica(lleguatge emotiu, exclamacions,interrogacions, diminutuis,repeticions) y de la épica. Comença sin introduccions, va a l'ensecial y sol acabar de manera misteriosa y dramàtica.
Es poden classificar segons el tema:
-Épics: temas y personatges dels cantars de gesta.
-Histórics: s'ocupan de l'història recent y tenen una funció propagandística.
-Lírics o novelescos: molt breus y emotius, tratan temes com:l'amor, mort, soletat.. amb personatges del'épica, incluixen elements fantàstics.
3._BIOGRAFIA-AUSIÀS MARCH
Ausiàs March, va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita  noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià. La seva poesia, en llengua catalana, tingué una repercussió notable en la lírica castellana del segle XVI al XVIII.
Va ser Fill del poeta icavaller también Pere March i de Leonor Ripoll. Segons Diferents Versions, El Lloc del seu Naixement Podria ser València, encara que tradicionalment sí li creia nascut a Alacant, mentres
VA SER Senyor de Beniarjó, Pardines i Vernissa, i falconer alcalde del rei de la Corona d'Aragó (Alfons V el Magnànim). Va ser armat cavaller el 1419. Va participar en l'Expedició d'Alfons V a Còrsega i Sardenya, ien ALTRES expedicions contra els pirates de la Mediterrània. El 1425 sí un retir sos Possessions valencianes, instal · lant a Gandia el 1428. De Notar és a Aquest Període seva Relació personal i literària amb el príncipeCarlos de Viana, hereu al tron de Navarra.
Ausiàs March Va morir el 3 de març del 1459 a València, deixant cinc fills bastards però cap legítim. Va ser enterrat a la catedral deValència, on encara pot veurse la seua llosa sepulcral , prop de la porta de la Almoyna.
4._POESIA
Per a March, que fa servir la literatura com un mitjà per a expressar-se, per a aclarir-se, el català és, des del punt de vista retòric, la llengua de la veritat.
En la seua poesia, com en la de Sant Jordi, retrobem molts del motius i de les situacions amoroses característics de la poesiatrobadoresca. Se sap que la poesia trobadoresca expressava uns sentiments cenyits per les normes de "l'amor cortès" pel que fa al contingut, i per una retòrica brillant però molt falsa, buida i distant pel que fa a la forma, disposat a parlar-nos d'allò que l'obsessiona: l'amor, les relacions de l'home amb Déu, la mort i el problema ètic.
-Per a March, que fa servir la literatura com un mitjà per a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS