Lliurament 4

Páginas: 2 (435 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2015
FITXA TÈCNICA

-Nom: Relleu del Timpà de la porta de Santa Maria la Real.
-Autor: Desconegut.
-Cronologia: Finals del segle XII i principis del segle XIII.
-Tècnica: Esculpit.
-Material: pedra.-Forma: alt relleu.
-Cromatisme: Monocroma.
-Localització: Església de Santa Maria la Real. Sangüesa (Navarra).

ANÀLISI FORMAL

Veiem un conjunt de figures esculpides a la pedra, una de les quals destacaper la seva grandària. La figura que destaca per la seva grandària és la de Crist, que està a la part superior central del relleu.

Hi apareix fent el signe de la benedicció amb la mà dreta i amb unllibre a la mà esquerra. Destaca pel fet de portar una corona i un nimbe crucífer. Al voltant de Crist hi ha quatre àngels amb trompetes, convocant la humanitat al judici final. Els personatgesapareixen disposats a l'esquerra, a la dreta, i a sota de Crist.

A la dreta de Crist hi ha els elegits per al cel. A la seva esquerra , l'arcàngel Sant Miquel pesa els actes humans en una balança. Tresànimes s'han salvat i es dirigeixen orants cap al costat oposat; la resta són ànimes condemnades que cauen a l'infern, simbolitzat per monstres.

En el fris inferior de la llinda i sota una arquería ,veiem la figura de la verge amb el nen , com a intercessora sota el Crist jutge, i als apòstols, assessors de Crist.

Finalment, les mènsules sobre les quals recolza el timpà estan ocupades amb capsd'animals: el bou símbol de la mansuetud i docilitat, a la dreta de Crist, sota l'espai corresponent als salvats; un monstre que empassa a tres homes a la vegada, al costat corresponent a l'infernromànic.

INTERPRETACIÓ I VALORACIÓ PERSONAL

Aquest relleu decora la part superior de la porta de l'església de Santa Maria la Real.

La funció d'aquesta escena és eminentment didàctica. En el timpà es varepresentar un Judici Final amb les corresponents conseqüències en el paradís i l'infern; en les arquivoltes diverses representacions d'oficis, treballs dels diferents mesos o càstigs de pecats....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lliurament 1
  • Filo Lliurament
  • Lliurament 1
  • Lliurament 5
  • Lliurament 1
  • historia de cataluña 3er lliurament
  • Trabajo Fisica 1 Lliurament
  • Acte lliurament d'orles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS