Mar i cel

Páginas: 15 (3742 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2014



INTRODUCCIÓ
He escollit aquest tema de treball l’origen de la muleta perquè és un tema que m’agrada ja que faig rem i és un esport que s’hi apareix. També l’he escollit perquè crec que és un tema de treball de recerca interessant per informar a la gent sobre l’ història de la muleta, ja que molta gent de la meva generació no sap el que és.
Sempre hem sentit dir que la Ràpita és unapoblació marinera, que viu de cara al mar i que la nostra badia té unes característiques i una situació única per a la pràctica dels esports nàutics.
La realitat és que sí, que La Ràpita és una ciutat marinera, té un dels ports pesquers més importants de Catalunya, que té una badia perfecta per a la pràctica dels esports nàutics; però que la gent de la població viu una mica d’esquena a les activitatsque es poden realitzar a la nostra badia, al menys pel que fa als temps actuals, ja que en èpoques passades va haver-hi un grup de persones que van apostar per fundar un Club Nàutic i van posar tot el seu esforç per a que la gent de la població pugues disfrutar de les nostres aigües i va ser a les hores quan el rem de la nostra població va viure una de les seves èpoques daurades.

1. QUÈ ÉS LAMULETA?
Una muleta, també anomenada llaüt o llagut, és una barca de fusta, sovint amb aparell de vela llatina. En l'actualitat moltes d'aquestes barques han estat motoritzades. Els llaüts sovint són propulsats també amb rems.
És una de les formes més antigues de navegació i va aparèixer abans que la vela . Consisteix a propulsar una embarcació d’esquenes al sentit de la marxa amb uns rems que ambl’aplicació d’un simple mecanisme de palanca de primer gènere va revolucionar el mon de la navegació.
En aquest esport es distingeixen dues modalitats de rem:
Bot de banc fix: bot en què la tripulació va asseguda en uns seients o bancades que estan fixats al buc. Exemple el rem de llagut, el batel o la trainera.
Bot de banc mòbil: bot en què el banc del remer consisteix en un carro quellisca sobre unes guies durant la palada. Exemple les embarcacions de rem olímpiques.
El que nosaltres explicarem serà el rem de banc fix amb el llagut català, embarcació hereva de la tradició marítima catalana, recuperada i modificada per a les regates esportives. Les seves dimensions aproximades són de 7’5m x 2m, i pesa uns 300 kg.
Al mar, s'hi anava amb tripulacions de cinc, set o nou homes, enllaguts oberts o cobertats, de menys de deu metres d'eslora, que aparellaven la vela llatina, per aprofitar el vent i la força dels rems per anar a calador o fugir de la maltempsada.
Els llaguts eren construïts i reparats per mestres d'aixa i calafats. Al llarg del litoral hi havia petites drassanes a les platges on treballaven mestres d'aixa per construir tot tipus de bastiments, d'una manera moltartesana i pròpia, resultat d'uns sabers i unes pràctiques transmeses de pares a fills. Es feien barques sòlides i molt marineres, sense plànols, amb una experiència acumulada que dotava l'ofici d'un estil recognoscible. Cap als anys vuitanta del segle XX, els polièsters i la construcció estandarditzada van començar a substituir la fusta com a matèria principal, canvis paral·lels a total'activitat marítima, resultats de noves necessitats i d'adaptacions a les noves tècniques.
1.1 Parts d'una muleta
Les parts més importants de la muleta són:
Popa: part posterior del buc d'una embarcació.
Estribord: costat dret d'una embarcació, mirant de popa a proa.

Babord: costat esquerre d'una embarcació, mirant de popa a proa.
Orla: part superior de la borda d'una embarcació, consistent en unapeça de fusta o sintètica col·locada longitudinalment de proa a popa.
Pedalina: peça metàl·lica o llistó de fusta regulable, on el remer recolza els peus per donar-se impuls quan rema.
Bancada: tauló col·locat de babord a estribord en una embarcació petita, que serveix de seient.
Proa: part anterior del buc d'una embarcació.
Arjau (canya): barra de ferro o fusta encaixada a l'eix del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mar i cel
  • Mar i cel
  • Personatjes de Mar i Cel
  • Resum De "Mar I Cel"
  • Mar I Cel
  • mar i cel
  • Mar i cel
  • Resumen Mar I Cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS