marte

Páginas: 7 (1655 palabras) Publicado: 4 de junio de 2014
ÍNDEX

Pàgina
1. Introduccó
2. Atmosfera i clima
3. Massa, dimensions, òrbita i rotació
4. Aigua
5. Superfície
6. Satèl·lits
7. Observació
8. Opinió personal
9. Webgrafia


INTRODUCCIÓ

El planeta Mart es el quart planeta del sistema solar, se’l coneix com el planeta vermell, els romans veien les seves tonalitats rojes i rossades,degut al ferro oxidat que el compon, il’anomenaren mart com el seu Dèu de la guerra, presenta dos casquets polars que es veuen com a zones mès clares que varien segons l’estació del planeta, es a dir, segons la distància que tingui al sol.

ATMOSFERA I CLIMA

Mart té una atmosfera molt lleugera (la pressió atmosfèrica és menys d’un 1% de la terrestre) composta en un 95% de CO2 que permet un lleuger efecte hivernacle. La temperatura mitja delplaneta està al voltant dels -55ºC sota zero, amb variacions importants entre el dia i la nit. El rang complet de temperatures varia des dels -133ºC sota zero de mínima en el pol a l’hivern, fins al 27ºC positius de màxima a l’equador durant un dia d’estiu.

La inclinació de l’eix de rotació del planeta (25º) és molt similar a la que té la Terra, de manera que allà també hi ha períodesestacionals (hivern, primavera, estiu...), però les estacions són més llargues, perquè un any marcià dura gairebé el doble que un any terrestre.


En els pols nord i sud presenta dos blancs casquets polars, que creixen i minven segons les estacions, i que en realitat estan fets de gel sec (CO2 congelat), tot i que els científics sospiten que sota la capa superficial de gel sec es podria amagar geld’aigua. Quan els casquets polars es fonen, el CO2 alliberat a l’atmosfera fa que la pressió atmosfèrica es dupliqui, i l’atmosfera es torna prou densa com per generar forts vents de fins a 100 Km/h, que ocasionen grans tempestes de sorra que poden arribar a cobrir el planeta sencer durant setmanes mart té una atmosfera molt lleugera (la pressió atmosfèrica és menys d’un 1% de la terrestre) composada enun 95% per CO2 que permet un lleuger efecte hivernacle. La temperatura mitja del planeta està al voltant dels -55ºC sota zero, amb variacions importants entre el dia i la nit. El rang complet de temperatures varia des dels -133ºC sota zero de mínima en el pol a l’hivern, fins al 27ºC positius de màxima a l’equador durant un dia d’estiu.

La inclinació de l’eix de rotació del planeta (25º) ésmolt similar a la que té la Terra, de manera que allà també hi ha períodes estacionals (hivern, primavera, estiu...), però les estacions són més llargues, perquè un any marcià dura gairebé el doble que un any terrestre. En els pols nord i sud presenta dos blancs casquets polars, que creixen i minven segons les estacions, i que en realitat estan fets de gel sec (CO2 congelat), tot i que els científicssospiten que sota la capa superficial de gel sec es podria amagar gel d’aigua. Quan els casquets polars es fonen, el CO2 alliberat a l’atmosfera fa que la pressió atmosfèrica es dupliqui, i l’atmosfera es torna prou densa com per generar forts vents de fins a 100 Km/h, que ocasionen grans tempestes de sorra que poden arribar a cobrir el planeta sencer durant setmanes.

MASSA, DIMENSIONS, ÒRBITAI ROTACIÓ

mida (radi equatorial)
3.397 km de radi
distància al sol
227.940.000 km
durada d’un dia
24,62 hores
durada d’un any
686,98 dies
temperatura media superficial
-63º C
gravetat superficial al equador
3.72 m/s²

AIGUA

La baixa pressió atmosfèrica no permet l’existència d’aigua líquida sobre la superfície: si poséssim un bol d’aigua a Mart, aquesta immediataments’evaporaria, si no és que es congelava abans.

Però algunes de les estructures geològiques que s’hi han trobat fan pensar que en el passat l’aigua líquida va ser abundant. Si realment va ser així, significaria que en el passat la pressió atmosfèrica era més elevada, i les temperatures més càlides. Però aleshores, com va desaparèixer l’atmosfera?

Actualment Mart no té un camp magnètic que el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • marte
  • Marte
  • Mart
  • Marta
  • marte
  • Martes
  • Marte
  • martes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS