Mary Shelley - El mite de Prometeu o el Monstre de Frankenstein

Páginas: 6 (1416 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2014
FRANKENSTEIN O EL MITE DE PROMETEU
1. Escull tres de les intervencions en el text que més t'han impressionat. Explica el per què.

La primera intervenció que més m’ha impressionat és la carta 4 del primer capítol, en la que Robert Walton es comunica amb la seva germana Margaret Seville. En aquesta carta, a diferencia de les tres anteriors, succeeix l’aconteixement que donarà peu a total’història del Doctor Frankenstein, se’ns posa en escena i ens presenta al que serà el vertader protagonista del relat.
En la carta hi ha un parell de fragments que són els que m’han cridat més l’atenció, un d’ells es el següent:
“[...]
–Antes de subir al navío –dijo–, ¿tendría la amabilidad de indicarme hacia dónde se dirige?
Podrás imaginar mi sorpresa al oír semejante pregunta de labios de unapersona al borde de la muerte y para la cual yo habría pensado que mi barco ofrecía un recurso que no hubiese cambiado ni por las mayores riquezas del mundo. Le respondí, sin embargo, que nos dirigíamos al Polo Norte en viaje de exploración. “

Acaben de trobar al Doctor Frankenstein al mig del gel, casi mort congelat. Com més endavant sabrem, el Doctor perseguia a la que ha sigut la sevacreació, per intentar rebre el seu perdó, sense importar-li una possible mort.
Per això l’ incredulitat del capità davant de la pregunta del Doctor, al que estaven intentant salvar d’una mort segura i a la que el Doctor no tenia problemes d’enfrontar-s’hi.

La segona intervenció que m’impressiona més i que considero molt important per el desenvolupament tant de l’història com del Doctor Frankenstein,en aquell moment un estudiant universitari, és la primera conferencia del professor Waldman. Frankenstein arriba a la universitat havent estudiat filòsofs i teories molt antigues, desfasades ja des de fa molt temps.
Al conèixer al professor Waldman, Frankenstein donarà un canvi radical en el seu focus d’estudi, i a la seva vida en general. En aquest canvi el doctor començarà a estudiarl’estructura de l’èsser humà i de qualsevol èsser viu, plantejant-se preguntes filosòfiques fonamentals com “Quin és l’origen de la vida?”. L’estudi de la vida el portarà a estudiar també la mort. Frankenstein realitzarà estudis i experiments que el portaran a descobrir la tècnica per donar vida a matèria inert.

La tercera intervenció i probablement la que més m’ha agradat és al capítol 7, el fragmentescrit el 12 de setembre.
Victor Frankenstein ha mort, el vaixell del senyor Walton està desencallant del gel, i en aquest moment es dona el diàleg que “justifica” les accions que han passat durant tot el llibre.
Walton troba el monstre de Frankenstein al costat del cos inert del Doctor.
Frankenstein explica perquè ha comès tots es crims, ha matat als familiars i amics del seu “pare”, és enaquest moment en el que cal parar-se a reflexionar si tal i com diu Frankenstein, és ell nomes el monstre, o tota la societat que l’ha rebutjat, insultat i atacat l’han portat a aquest odi cap al seu creador, qui en el seu moment el va fer fora del seu costat per ser un monstre.

2. Quina relació, o relacions, hi veus entre el mite de Prometeu i l'argument de
l'obra?
Victor Frankenstein es el nouPrometeu del que parla el títol de l’obra. El personatge apareix no nomes com a prototip o representant de l’humanitat, sinó com a creador. En el llibre de Mary Shelley, el Doctor està en la mateixa línia del mite de Prometeu sobre l’origen de l’home.
El Doctor Frankenstein es un creador d’homes a partir de cadàvers, cosa que el col·loca a l’alçada dels Deus.

3. De quina manera s'himanifesten les dimensions ètiques de la investigació
científica? Concreta-ho en algun fragment.
La historia de Victor Frankenstein posa sobre la taula la lluita entre la ciència i l’ètica: Podem fer qualsevol cosa, nomes perquè sabem com fer-la?
Frankenstein aconseguirà donar vida a un cos creat a partir de l’unió de diferents parts obtingudes de cadàvers. Mai pensarà que passarà un cop hagi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Frankenstein; Mary Shelley
  • Frankenstein, por mary shelley
  • Reseña Frankenstein-Mary W. Shelley
  • Maquillaje En Frankenstein By Mary Shelley
  • El tema del monstruo en “frankenstein” de mary shelley
  • Mary shelley, “frankenstein o el moderno prometeo”
  • Frankenstein De “Mary W. Shelley"
  • Frankenstein. By Mary Shelley

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS