Max Weber

Páginas: 26 (6285 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2012
MAX WEBER

Influències sobre Weber:
Immanuel Kant - Tonnies - Jaspers - Karl Marx
Friedrich Nietzsche - Dilthey - Windelband

Weber i Kant:
Weber comparteix la posició neokantiana del seu amic Rickerts sobre la visió selectiva q suposa qualsevol interpretació i reconstrucció conceptual de la realitat
Weber adopta la distinció kantiana radical entre fets i valors. Elsvalors no pertanyen ni a l’ordre sensible ni a l’ordre transcendent: són creacions humanes, fruit de decisions.

L’ètica protestant i l’esperit del capitalisme (1904-05)
SOCIOLOGIA DE LA RELIGIÓ:
La sociologia de la religió de Weber és al mateix temps una sociologia econòmica. Segons Weber, els comportaments socials dels homes només es poden entendre en el marc de llur concepció global del’existència i la religió constitueix un dels ingredients fonamentals d’aquestes cosmovisions. Les concepcions religioses són un dels determinants dels comportaments econòmics i, per tant, una de les causes de les transformacions de les societats.
La religió formula per als éssers humans una comprensió bàsica del seu món, de la seva història, de les seves obligacions, mentre que l’estudi de lareligió suposa la comprensió dels esquemes “de la vida en la seva totalitat...en la mesura que rep sentit gràcies a una concepció existencial de l’univers dins ell de la condició humana”. Així, doncs, el principal centre d’atenció en la interpretació weberiana de la religió es refereix a “les concepcions cosmològiques bàsiques en relació amb l’existència humana”.

Plantejament de l’obra:
“Per quinenfilall de circumstàncies s’explica l’aparició a occident, i només a occident, d’uns fenòmens culturals [...] de significació i validesa universals?”
Només a occident hi ha ‘ciència’ en l’estadi de desenvolupament que avui considerem com a vàlid. Només el cristianisme ha donat lloc a una teologia sistemàtica (pròpia de la influència hel·lenística). Només a occident hi ha dret canònic. El mateixpassa amb l’art i la música, l’arquitectura i la pintura. La literatura impresa és un producte d’origen típicament occidental. El mateix succeeix amb la investigació científica. Fora d’occident manca l’esperit de sistematització i racionalització que caracteritza la ciència i l’art occidentals.
Pel que fa a l’organització política, només a occident trobem la noció mateixa d’Estat, entès com acorporació i com a institució política, amb una constitució racional, amb funcionaris especialitzats des d’un punt de vista tècnic, comercial i sobretot jurídic, amb parlaments integrats per representants del poble i elegits periòdicament, amb governants que són líders de partits esdevinguts ministres i amb l’existència de la figura del demagog.



Confessió religiosa i estratificació social:“Una mirada a les estadístiques relatives a l’estructura de les ocupacions d’un país en el qual coexisteixin confessions religioses diverses, sol fer palesa, amb notable freqüència […] la clara preponderància dels protestants entre els propietaris del capital i els empresaris, així com entre els representants dels estrats superiors de la mà d’obra, i sobretot entre el personal amb més altacapacitació tècnica o comercial de les empreses modernes.”

Noció del capitalisme modern:
El problema central de l’estudi de Weber és l’origen del capitalisme industrial burgès amb la seva organització racional del treball lliure, o sia, l’origen de la burgesia occidental amb les seves característiques com a classe.
L’afany de lucre i la dèria d’enriquir-se no tenen res que veure amb el capitalismemodern. Més aviat ha reprimit o moderat aquest impuls irracional que existeix arreu, tot cercant la rendibilitat més que no pas el guany en sí. Anomenarem capitalista una acció econòmica quan està basada en l’expectativa d’un guany mitjançant la utilització de les oportunitats d’intercanvi, per tant, d’oportunitats (formalment) pacífiques de lucre.
El capitalisme modern es defineix per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Max weber
  • Max weber
  • Max weber
  • Max Weber
  • max weber
  • max weber
  • Max Weber
  • Max weber

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS