metamorfosis

Páginas: 10 (2358 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
GUIA DE LECTURA

A les Metamorfosis, Ovidi es va proposar abastar tot l’arc temporal del món, des de l’instant mateix en què va sorgir l’univers fins a l’època que August va arribar al poder. En l’adaptació que has llegit, les etapes inicials del crosmos es narren per capítol “La Creació”, que ens remunta fins a un passat remot perdut en la nit del temps.
a) Com era l’univers abans de laCreació? A qui s’atribueix l’aparició de la naturalesa i els seus habitants? Amb quina finalitat van ser creats els homes? Comparat amb les altres criatures, què té de singular l’ésser humà?
Abans de la Creació no existien els homes ni els ocells, ni el sol ni els estel. Tot estava barrejat dins el garbuix descomunal del Caos, en el qual era impossible distingir res. S’atribueix a un déu de quiignorem el nom . Els homes van ser creats amb la finalitat de que governessin les altres criatures. L’ésser humà és un ésser conscient de si mateix.
El capítol “ La Terra i el Cel ” relata la unió de dues divinitats primigènies, Gea i Urà, que engendren un total de divuit fills.
b) Per què Urà rebutja la seva descendència i on la manté retinguda? Després de patir molt temps, què demana la Terraals seus fills?
Urà rebutja la seva descendència ja que pensava que, si els deixava lliures, algun dia li intentarien arrabassar el seu magnífic regne d’estels. Els tenia retinguts dins les entranyes de la seva mare. La Terra demana als seus fills que la vengin del seu pare.
Els primers temps de la història del món estan marcats per una sèrie de brutals conflictes de poder. “Un rei anomenatJúpiter” explica com van arribar a ensenyorir-se de l’univers dos reis successius: el tità Saturn i el seu fill Júpiter.
c) Com aconsegueix Saturn destronar al seu pare? Quan assoleix el poder, es comporta el nou rei com un senyor just i pietós? Quin error, ja comès per Urà repeteix Saturn?
Saturn aconsegueix destronar al seu pare tallant-li els genitals. Quan assoleix el poder no es comportacom un senyor just i pietós. Saturn va començar a obrar com el seu pare, enlloc de tenir cura dels seus germans, els va tornar a tancar dins les entranyes de Gea, per por que li prenguessin el poder. I quan va tenir fills amb Rea ¡, els va devorar sense compassió perquè no li poguessin prendre el poder.
d) Tot just després de néixer, com se salva Júpiter del sacrifici a què estava destinat?Posteriorment, què fa per recuperar els seus germans? Com es demostra llavors que els déus són immortals?
Abans de parlar amb Saturn, Rea havia amagat al seu fill en una cova de Creta, on Júpiter va créixer al costat d’una nimfa. Llavors el que s’havia devorat Saturn no era Júpiter sinó una simple roca. Júpiter posteriorment es va presentar davant Saturn sense dir-li qui era i, emprant un ardit, li vafer ingerir una herba màgica. Tan bon punt la va haver tastat va, Saturn va vomitar els cinc fills que s’havia empassat, juntament amb la roca de la traïció. Es demostra que els déus són immortals quan Júpiter emprant un ardit, va fer ingerir una herba màgica a Saturn, tan bon punt la va haver tastat, Saturn va vomitar els cinc fills que s’havia empassat, i aquests van sortir vius.

e) Laguerra contra el seu pare, quines armes utilitza Júpiter? Després d’imposar-se, quin càstig imposa als derrotats? Com es reparteixen llavors l’univers Júpiter i els seus germans i quina part rep cada un d’ells?
Júpiter utilitza els llamps de tempesta que li van facilitar els ciclops quan els va alliberar de les entranyes de la Terra. Júpiter va aconseguir imposar-se, Saturn i els titans demanarencompassió, però van ser llançats al Tàrtar, la part més profunda dels inferns. Júpiter i els seus germans es repartiren l’univers a sort. A Neptú li va correspondre el mar, Plutó va rebre l’infern i Júpiter el més afortunat es va quedar amb els cels.
Poc després que Júpiter accedeixi al poder i fixi la seva residència al cim de l’Olimp, es desencadena una “Rebel·lió de gegants” terrible.
f)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La metamorfosis
  • Metamorfosis
  • Metamorfosis
  • Metamorfosis
  • La metamorfosis
  • Metamorfosis
  • La Metamorfosis
  • Metamorfosis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS