Miguel primo de rivera

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (793 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
CAUSES
Hi han diversos factors que van dur a terme el cop d’estat de Miguel Primo de Rivera. Aquets factors van començar a veure com una solució a la crisi del país entre l’alta burgesia, gran partde les classes mitjanes i l’Exèrcit.
Hi van haver dos tipus de causes:
Nacionals: •El desastre d’Annual es va veure com una gran humiliació per l’exèrcit espanyol fins que es demanessinexplicacions, l’informe Picasso, per alguns importants generals.
•Es va viure una situació de molta intensitat a causa de la importància del nacionalisme i del moviment obrer i de la protesta social (queafectava tan a les ciutats com el poble).
Internacionals: •El triomf del feixisme a Itàlia després de la Marxa sobre Roma el 1922 i del descens de Bennito Mussolini.
COM ENTRA AL PODER
Primo de Rivera vanéixer a Jerez de la Frontera (Cadis) el 8 de gener de 1870 i era fill d’una família de militars il•lustres.Miguel va ser el Capità General de Catalunya que va provocar un alçament militar la matinada del 12 al 13 de setembre de 1923 a Madrid.Aquest cop d’Estat va tenir el suport del rei Alfons XIII i de la majoria de l’exèrcit.
El General sovint es reunia amb destacats membres de les classes altescatalanes per fer-los entrar en raó de la necessitat d’un cop d’Estat per solucionar la política, assegurar la pau social i tornar la confiança a la ciutadania. A més prometia que es respectaria l’obradel catalanisme, això va fer que molta gent s’alegrés i estiguessin satisfets del cop d’Estat. Primo de Rivera va assegurar que sol estaria tres mesos al poder i després desolucionar els problemes tornaria els poders als ciutadans.
DESENVOLUPAMENT DE LA DICTADURA
La dictadura de Miguel Primo de Rivera es pot dividir en dos etapes:
DIRECTORI MILITAR (1923-1925)...
tracking img