Miquel Marti i Pol

Páginas: 12 (2973 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015


Miquel Martí i Pol

- Biografia i Cronologia
- Temàtica
- Obra Literaria
- Poesia













1- Biografia i Cronologia

1929
Miquel Martí i Pol naix el 19 de març de 1929 a Roda de Ter (Osona), població de la Plana de Vic. Son pare era manyà i treballava de torner a can “Bracons i Riera” coneguda con la primera fàbrica automàtica de telars en sèrie. La seua mare eradobladora a “La Blava” on Miquel Martí i Pol va treballar durant trenta anys.

1934
En aquest anys cursa l'ensenyament primari, fins al primer curs de bachillerat amb la guerra civil endemig, a l'escola de parroquial de Roda de Ter, fins al 1943.
De l’època de les Escoles Nacionals (els tres anys de guerra) sí que en recordo coses. N’hi havia un, que li dèiem l’ocellet, que era “roig” i sempreem deia que ens matarien a tots. A mi em feia por. Aquest mateix, un dia, em va ensenyar una cosa i em va dir que era un condó. No ho era, però jo vaig envermellir perquè aleshores no n’havia vist mai cap, i era el tems de l’escatologia, en què dir titola, o cul, o mamelles, o cagar, semblava una proesa.

1943
Entra d’escrivent a la fàbrica de filatura Tecla Sala i Filla (coneguda popularmentcom La Blava), de Roda de Ter, on treballarà fins al 1972.
Quan plegava de treballar, a les sis de la tarda, per esperar el sopar, que solia ser a les set, i havent sopat, me n’anava a la cambra de la meva padrina, que era al mig de la casa i era la menys freda, i llegia o escrivia en una mena de tauleta falsament modernista, petitíssima i força incòmoda.

1948
Contreu una tuberculosipulmonar, que l’obliga a passar un any al llit. Triga cinc anys més a curar-se.
D’aquest any són els primers poemes que editarà. Quinze poemes escrits entre el 1948 i el 1954 formaran l’aplec Porto la tarda recolzada al braç, publicat per primera vegada el 1976 dins el segon volum de l’Obra poètica de Llibres del Mall, El llarg viatge.

1952
Entre aquest any i el 1957, escriu els poemes que formaranel llibre El fugititu, que no publicarà fins al 1976, dins El llarg viatge.

1953
Guanya el premi de poesia Óssa Menor, amb Paraules al vent.

1954
Publica el seu primer llibre, Paraules al vent, format per poemes datats entre 1951 i 1953.
Entre el 1954 i el 1957, escriu els poemes que el 1976 apegarà sota el títol Si esbrineu d’un sol gest i inclourà en el volum El llarg viatge.

1955Inicia la seva col·laboració a la revista Inquietud.

1956
Es casa, el 7 de maig, amb Dolors Feixas. S’instal·len al número 9 del carrer de la Costa del Ter, de Roda de Ter, en una casa de l’empresa on treballa, en un indret enfilat, damunt la fàbrica i el riu.
Comença a escriure els poemes amb què construirà el volum El poble.

1979
Publica L’hoste insòlit, amb poemes redactats entre eljuliol i el novembre de 1978.
Obté el Premio de la Crítica per Estimada Marta.



1980
Publica el quart volum de l’Obra poètica de Llibres de Mall, Les clares paraules. El volum conté el llibre homònim, amb 31 poemes redactats entre el juny i l’agost de 1979.
Canvia de domicili, sense moure’s de Roda de Ter. Ara va a viure a la casa número 23 del carrer de les Escoles, el Bloomsbury del llibreque en porta el títol.

1981
Edita L’àmbit de tots els àmbits, que inclou els poemes escrits entre l’abril i el juny del 1980.
Surt al mercat la seva traducció deNana, d’Émile Zola.
Publica una edició del Llibre dels sis sentits il·lustrada per Joan Miró.

1982
Rep un homenatge a la Seu d’Urgell, a l’abril.
S’estrena, a Roda de Ter, la cantata El poble, amb text seu i música de XavierBaurier.
Publica Primer llibre de Bloomsbury, que conté poemes redactats entre el juliol del 1980 i el desembre del 1981.
La Universitat de Barcelona li ret un homenatge al paranimf, al desembre.
Publica la traducció de Fulgor i mort de Joaquín Murieta, de Pablo Neruda, que s’estrena al Teatre Lliure de Barcelona. Es publica també la seva traducció de L’educació sentimental, de Gustave Flaubert....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Miquel martí i pol
  • Miquel Marti I Pol
  • Miquel marti i pol
  • Miquel Martí I Pol
  • Miquel marti i pol
  • miquel marti i pol , l'elionor
  • L'Elionor; Miquel Martí i Pol
  • Elionor de miquel martí i pol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS