Mirall trencat

Páginas: 5 (1225 palabras) Publicado: 27 de enero de 2011
1 ESTRUCTURA I TEMPORALITAT

• Mirall trencat és una novel·la dividida en tres parts, que narra el principi i el final d'una família, els Valldaura-Farriols, que representen un temps i un país concret. Els capítols solen ser curts, però a mesura que passem de la primera part a la segona i de la segona a la tercera, es fan més llargs.
La primera part està formada per divuit capítols, hi fa unapresentació dels personatges i dels escenaris mitjançant un narrador objectiu, per tant hi predominen la narració de fets, seria com una introducció. Es presenten els fundadors de la família: Teresa Goday i Salvador Valldaura, personatges que pertanyen a un món burgès.
La segona part, estructurada en vint-i-un capítols, no explica tant els fets externs i es centra més en la intimitat delspersonatges, és un estil més literari amb frases llargues i més complicades. És en aquesta part on es donen les tristeses i la tragédia.
L'última part, de tretze capítols, continuarà amb la descripció de la història familiar. La Teresa és la protagonista i mor acompanyada dels records més estimats. Tothom fa una especie de balanç del que ha sigut la seva vida, és així com sorgeix l'enyorament inostàlgia del passat, de la joventut.
Tota la novel·la transcorre en passat fins al moment de la mort, la fi de la nissaga.

2 PERSONATGES
Amadeu Riera:
És el notari casat amb la Constància i serà l’amant de la Teresa, relació que recordarà per sempre. Aquest té una relació molt estreta amb els Valldaura.

Armanda:
És el personatge mes destacat del servei (la cuinera) dels Valldaura que té unestret lligam amb la família i una relació amb l’Eladi, el qual li va regalar unes arracades. Ha passat d'estar sota les ordenes de Teresa a les de Sofia. Descobreix alguns secrets de la família.

Bàrbara:
És una violinista que coneix Salvador Valldaura a Viena. No suporta els miralls i li agrada molt el color violeta, per això en Salvador li regala unes violetes amb les que es suïcida tirant-se aun canal.

Eladi:
Botiguer casat amb la Sofia per interessos econòmics. Té una filla d’una altra relació amb Pilar Segura.

Eulàlia:
Esposa de Rafael Berguedà i amiga de Teresa. El seu marit mor assassinat sortint de la fàbrica i ella s’ajunta amb el seu cunyat, en Quim.

Jaume:
Fill de la Sofia i l’Eladi.És l'únic que té accés als objectes personals de la Teresa. És el més sensible detota la família però la seva raquítica constitució i la maldat dels seus germans van fer que morís ofegat a l’estany del jardí de la torre.

Jesús Masdéu:
Fill de la Teresa i del fanaler Miquel. Treballa de pintor i viu força malament. A la guerra entra com a milicià a la torre dels Valldaura i mor al front.

Joaquim Berguedà:
Amic d’en Salvador és qui li presenta la violinista vienesa.
Quanen Rafael mor assassinat, s’emporta l’Eulàlia a París i acaben junts.

Maria:
Filla de l'Eladi i la Pilar, és adoptada per aquesta. Maria reencarna la bellesa de la seva mare Pilar. Quan sap que és germana del seu propi marit decideix suïcidar-se llançant-se damunt del llorer.

Marina Riera:
Germana del notari Riera que té una filla a la que li posarà el mateix nom que ella.

MiquelMasdéu:
El noi fanaler de la Teresa (en la joventut). Tindran un fill, el Jesús Masdéu.

Nicolau Rovira:
El primer marit de la Teresa. Gràcies a ell, ella puja de nivell social ja que posseeix una gran fortuna. Regala una joia a la Teresa i aquesta la revèn per ajudar el fill de la relació amb el fanaler.

Pilar Segura:
Cupletista de Paral·lel. S’enamora de l'Eladi i té una filla amb ell, laMaria. Mor en un hospital després de ser la reina del Paral·lel i ser una dona desitjada per bastants homes degut al seu número de Lady Godiba.

Rafael Berguedà:
Marit de l’Eulàlia i germà d’en Quim. Mor assassinat pels obrers de la seva fàbrica.

Ramon:
Fill gran de la Sofia. El seu pare li revela que és germà de la Maria i aquesta es suïcida. Té una malaltia força estranya que li fa venir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mirall trencat
  • mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • mirall trencat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS