mite de la caverna

Páginas: 5 (1126 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2013


PLATÓ: ANALISI DEL MITE DE LA CAVERNA

1. Resume con tus palabras el .

En aquest text, Plató ens explica a traves de la boca de Sòcrates la seva teoria de l'existència de dos mons: el món sensible, al qual tenim accés a través dels sentits que es percep amb la raó "El veritable". Dins d'una caverna es troben des del seu naixement, uns presoners encadenats que només poden mirar cap a unmur, darrere d'ells hi ha una foguera encesa, i entre aquesta i ells un camí, al llarg d'aquest, hi ha un mur de certa altura per on passen un homes amb diferents objectes. En el mur del fons es projecten les ombres d'aquests objectes i dels homes que els porten. És l'única cosa que poden veure i que han vist els presoners durant tota la seva vida. Un dels presoners s'allibera i surt de lacaverna, coneixent per primera vegada les coses reals. Enlluernat per la llum del sol, no aconsegueix distingir entre la veritat i el que creia veritable. Mitjançant el raonament ,aconsegueix distingir entre la idea que té de les coses i el que realment són les coses. De forma metafòrica, els presoners lligats representen als éssers humans en estat d'ignorància; les ombres projectades, són lesaparences, el món sensible; el que està fora de la caverna, el sol, és el coneixement veritable. El presoner alliberat representa al filòsof, el savi, el que haurà de guiar als homes ignorants cap al coneixement veritable a través de la raó. En aquest diàleg com en tots en els de Plató es fa ús de la maeutica, un diàleg entre filòsof i deixeble. El primer pregunta al deixeble perquè aquest vagi descobrintel coneixement latent en ell. Per a Plató, naixem sabent i el que hem de fer és treure el coneixement que tenim, amb la guia d'un mestre al que crida "partero" d'ànimes.





2. En este pasaje se describen varios estados sucesivos del hombre "con respecto a la educación y a la falta de ella". ¿Podrías especificar cuáles son?
La caverna, el foc, els objectes, fora de lacaverna i el foc


3. Explica qué simboliza Platón con la luz del fuego, las figuras que pasan detrás del muro y las imágenes que se proyectan en la caverna.
La llum del foc es el motor del mundo sensible, las imagenes que se proyectan son el enganyo al que estamos sometidos todos y que no vemos más allà a causa de la ignorància.


4. ¿Cómo explica Platón en este mito el proceso delconocimiento? ¿Cómo expresa el mito la relación entre el mundo de las Ideas y el mundo de las cosas?

El coneixement és un camí d’ ascensió. El presoner ha de començar d’una forma primària a sortir de l’obscuritat de la caverna, la ignorància. Aquest camí és difícil, en el qual hi ha moltes formes confuses, barrejades amb unes altres no tan confuses, cada vegada mes clares i diferents. Es així coms'arriba al veritable coneixement “episteme”, a la llum del sol.

En els dos mons hi ha una relació per participació, les coses sensibles imiten a les idees. El Demiürg (ser diví que produeix l'Univers, contemplant les Idees, intenta plasmar-les o realitzar-les en la matèria) crea el Món Sensible a partir del món Intel·ligible, el món sensible és una còpia imperfecta de la realitat Intel·ligible. Elser sensible és perquè d'alguna manera la idea aquesta present en el. I també per la seva finalitat, les coses sensible tendeixen a la seva fi, a manifestar la seva finalitat. la realitat és el Món Intel·ligible ja que els objectes sensibles són còpies de l'autèntica realitat 


5. ¿Qué representa el prisionero liberado que, tras contemplar el mundo exterior, regresa a la caverna?

Elpresoner que s'allibera i surt a l'exterior es comparat amb el filòsof, l'home savi, son aquells que han escapat de les ombres de la foguera i han sortit a la llum del dia. Aquests últims estan obligats a retornar dins de la caverna al món de les ombres i governar a la resta. Una vegada a sortit de la caverna el presoner a traves de la reminiscència (aprendre no es introduir coneixements nous si no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Mito De La Caverna
  • mito de la caverna
  • El Mito De La Caverna
  • Mitos De La Caverna
  • El mito de la caverna
  • EL MITO DE LA CAVERNA
  • Mito de la caverna
  • El Mito En La Caverna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS