Monografia Comptabilidad

Páginas: 6 (1303 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2012
MONOGRAFÍA II: Les despeses comptables
1- Introducció
Hem vist que dins dels comptes de patrimoni net podrem trobar dos subdivisions 1: a) Comptes de patrimoni pròpiament dites b) Comptes de despeses i ingressos que s’imputen directament al compte de pèrdues i guanys.

2- Les despeses
Les despeses son decrements de Patrimoni net de l’empresa, ja sigui en forma de sortides o disminucions enel valor dels actius, o de reconeixement o augment dels passius, sempre i quan no tinguin el seu origen en distribucions, monetàries o no als socis o propietàries, es a dir que no suposin pagament o reconeixement de dividends als socis o una reducció de capital. La normativa comptable reserva el grup 6 (compres i despeses) per comptabilitzar les despeses comptables. En la majoria dels casos lesdespeses tindran saldo deutor o zero, però hi ha algunes excepcions que tindran saldo creditor. En aquest cas direm que estan actuen com un ingrés (en veritat seria una menys despesa) Si fem un petit anàlisi trobem:

Subgrup (60): Compres Inclou totes operacions relacionades amb la compra dels elements que constitueixen la principal activitat de l’empresa: Mercaderies, matèries primeres, etc . Lacontrapartida, en la majoria dels casos, d’aquesta compra seran elements del grup (57) o el compte (400) “proveïdors”

Notes
1 El PGC espanyol (ni el de PYMES ni l’andorrà) contempla una categoria més de comptes de net. Son els comptes de despeses i ingresso imputables directament al patrimoni (grups 8 i 9).

Exemple 1 La societat Danu, S.L. que es dedica a la compra-venda de aparellselectrònics fa una compra de 10 televisors Samsung al preu de 500 €/unitat. El 50% de la compra es paga al comptat (banc) en el moment de la compra i la resta a 30 dies.
D (600) Compra Mercaderies H 5.000 D (572) Banc c/c H 2.500

D (400) Proveïdors H 2.500

Ha destacar que en aquest grup trobem el comptes (606) Descomptes sobre compres per pagament aviat, (608) Devolucions de compres i (609)“Rappels” per compres, que tenen saldo creditor.

Exemple 2 La societat Danu, S.L. torna un dels televisors que havia comprat anteriorment, ja que ha arribat amb defectes. L’import d’aquesta devolució rebaixa el deute que l’empresa tenia amb el proveïdor.
D (608) Devolució de compres H 500 D (400) Proveïdors H 500

Subgrup (61): Variació d’existències Inclou els comptes que utilitzem per regularitzara fi d’exercici el compte de mercaderies 2. Subgrup (62): Serveis exteriors Inclou totes operacions relacionades amb serveis de distinta naturalesa que adquireix l’empresa. Aquí trobarem entre d’altres: publicitat, lloguers, assegurances, comissions bancàries, reparacions, etc. La contrapartida, en la majoria dels casos, d’aquesta compra de serveis seran elements del grup (57) o el compte (410)“creditors prestació de serveis”

Exemple 3 La societat Danu, S.L. que es dedica a la compra-venda de aparells electrònics contracta una campanya publicitària cara a les vendes de Nadal. Per aquest motiu rep una factura de 3.000 € que pagarà a 90 dies.
D (627) Publicitat H 3.000 D (410) Creditors p. serveis H 3.000

Exemple 4 La societat Danu, S.L. que es dedica a la compra-venda de aparellselectrònics contracta una assegurança d’incendis de 2.000 € que paga pel banc
D (625) Assegurances H 2.000 D (572) Banc c/c H 2.000

Notes
2 Veure l’exemple 3 de la monografia I

Subgrup (63): Tributs Aquí s’inclouran aquelles despeses que en forma de tributs, taxes, impostos, etc vinguin de les administracions públiques ( Comuns, Govern). La contrapartida, en la majoria dels casos, seranelements del grup (57) o del grup (47) “Administracions públiques”

Exemple 5 La societat Danu, S.L. que es dedica a la compra-venda de aparells electrònics paga pel banc ta Taxa anual d’obertura de comerç per import de 700 €.
D (63) Tributs H 700 D (572) Banc c/c H 700

Subgrup (64): Despeses de personal Aquí s’inclouran aquelles despeses relacionades amb el personal de l’empresa. De...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comptabilidad
  • comptabilidad
  • Comptabilidad 1º
  • Comptabilidad de empresa
  • comptabilidad
  • Monografia de una Monografia
  • Monografía de la Monografía
  • Monografias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS