MONUMENTS HISTÒRICS DEL MONTSENY:

Páginas: 5 (1013 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
ESTUDI D’INTERÈS HISTÒRIC I ARTÍSTIC:
Localització del Montseny dins de la comarca del Vallès Oriental.



MONUMENTS HISTÒRICS DEL MONTSENY:
CASTELL DEL MOROS O DE MONTCLÚS:
E castell del moros o de Montclús s. XI: Aquest nom li ve se li atribuïa antigament a totes aquelles coses que no se’n sabia un origen del tot exacte i per això se li deia que era del temps del moros, perquèper ells era molt vell. Per ta és erroni pensar que hi podia haver àrabs. Aquest castell té una posició estratègica per poder controlar el territori i per a poder defensar-se amb facilitat. Castells com aquest es comunicaven mitjançant senyals de fum, aquesta practica s’origina el s. XI i acaba el s.XV.
A aquest castell i va viure la família Montclús tot i que antigament es deien els senyors deCes Agudes.
Aquest castell té dos recintes que el caracteritzen:
-recinte llussà: part exterior
-recinte sobirà: on vivien els nobles.
El castell tenia una fresquera fora del recinte sobirà.









A la muralla s’hi poden apreciar diferents fases de construcció i fin hi tot la última, la construcció en palau que es va deixar inacabada degut a una forta crisis de la època. Lesmuralles hi havia el anomenat pas de ronda que era per un vigilaven els soldats. Abans de la muralla hi havia un fossat que dificultava el pas, en aquest fossat no hi havia aigua. El talús aguantava el mur. A la torre hi havia la presó, sense llum i amb molt poc menjar els presoners patien molt. Aquest castell disposava d’una cisterna que recollia l’aigua de la pluja.
Hi havia dues gransfinestres de l’art gòtic del s.XV que mai van ser acabades.



El castell té tres fases constructives:
A la primera fase van construir una torre i una muralla
A la segona fase amplien la muralla
A la tercera construeixen l’altra torre i amplien la muralla cap a l’esquerra.
A la quarta fase converteixen el castell en palau. Aquesta última fase no va ser concluida, per tan el castell no va ser maiun palau.
Les parets que falten del castell es van caure per un terratrèmol del s.XVII. Actualment només queden tres parets ja que una d’elles
ESGLÉSIA CASTRAL:
La església de sta. Margarida era una església privada on només hi podien entrar el senyor feudal i la seva família. És en aquesta església on el poble s’havia de traslladar anualment tot i que més tard, s.XVIII, es va traslladar mésaprop del poble.


No se sap del cert que és tot i que se sospita que podria ser un túnel que conduís a una especia de nevera ja que la temperatura de la terra està a 16 graus tot l’any.


MURALLA ÍBERA:
La muralla ibèrica del Turó del Montgròs és una important fortificació ibèrica, amb antecedents en l'Edat del Bronze, que controlava una de les vies de penetració a la Plana des de lacosta, a través del Coll Formic. 

Va ser construïda pels ibers cap a l'any 300 aC, tancant el la península del Montgròs, i configurant un recinte fortificat de més de 4 hectàrees. A mitjans del segle III la fortificació va ser reforçada per una torre central i altres defenses perifèriques, i va ser abandonada cap a l'any 200 aC. 

CASTELL DE MONTANY:

Des del final del segle XII i durant totel segle XIII tingué com a castlans els Santaeugènia, senyors també del casal de Blancafort de la Garriga.
L’any 1357, el rei Pere “el Cerimoniós” va vendre a Ramon de Centelles els castells de Montmany i de Gallifa amb els seus respectius termes, pel preu de 7.000 sous barcelonesos.
L’any 1380, el sobirà va vendre la jurisdicció de la Garriga al seu conseller i majordom Eimeric de Centelles.
Lapropietat del castell fou dels Centelles fins l’any 1472, moment en que el propi rei Joan II retornà la possessió d’aquest castell i dels de Bellpuig, Manlleu, Cànoves i la Garriga a Pere Galceran de Cruïlles i als seus germans.
L’any 1519, el senyor n’era els Centelles, amb tota la jurisdicció civil i criminal, el terme de Montmany era de la baronia de Centelles.
El propietari del castell es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el montseny
  • GEOMORFOLOGIA DEL MONTSENY
  • Monuments De Paris
  • Monuments
  • Fonaments històrics de la infermeria
  • Monuments
  • 10 monuments importans de lleida
  • Wiki Loves Monuments

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS