Moviment Obrer

Páginas: 12 (2761 palabras) Publicado: 14 de junio de 2012
SOCIALISME I MOVIMENT OBRER


1. LES TEORIES SOCIALISTES
1. EL SOCIALISME UTÓPIC
2. El MARXISME
3. L’ANARQUISME


2. EL MOVIMENT OBRER
2.1. EL LUDISME
2.2. LA FORMACIÓ DELS SINDICATS
2.4. LA PRIMERA INTERNACIONAL (AIT)
2.5. LA CREACIÓ DE PARTITS OBRERS
2.6. LA SEGONA INTERNACIONAL



Amb la revolució industrial i laconsolidació del capitalisme es va formar la classe obrera; el proletariat. El nou sistema de producció; el sistema fabril canvia les condicions de treball de les classes treballadores: ara s'imposen llargues jornades laborals, sous baixos, falta de seguretat en el treball, treball de dones i nens a sous molt baixos... A més de les dures condicions en les que vivien: mala alimentació, habitatgesinsalubres en suburbis sense clavegueram on vivien amuntegats, analfabetisme, baixa esperança de vida...
Davant d'aquest creixent problema social
1- Els obrers s’adonaren que els seus problemes eren comuns a tots els proletaris i van prendre consciència de classe. Va aparèixer així el moviment obrer per reivindicar millores en les seves condicions laborals i defensar els seus drets.
2-D'altra banda apareixen les teories socialistes que critiquen el sistema social en que viuen i proposen alternatives més justes.



1. LES TEORIES SOCIALISTES

1.1. EL SOCIALISME UTÓPIC

Des de finals del S.XVIII i al llarg del S.XIX pensadors i teòrics critiquen els principis del capitalisme liberal. Rebutjaven una societat que tenia un fort creixement econòmic però que augmentava la misèriadels treballadors. Demanaven una transformació radical cercant la igualtat social. Proposaven la substitució de la propietat privada dels mitjans de producció per la propietat col·lectiva i aspiraven a construir una societat d'homes lliures i iguals; sense amos ni proletaris.
Els principals socialistes son: Babeuf, St. Simón, Fourier, Cabet, Owen, Proudhon Blanc, Blanqui




2. ELSOCIALISME MARXISTA

Karl Marx i Friedrich Engels van qualificar aquest primer pensament socialista d’utòpic i van elaborar un altre socialisme donant-li un mètode més rigorós

El marxisme afirma que són les realitats econòmiques i no les idees les que condicionen els fets històrics.
El motor que fa moure la història es la lluita de classes entre els que posseeixen els mitjans de producció i els queno; entre classes opressores i oprimides. (entre homes lliures/esclaus, senyors/serfs, capitalista/obrer). Els antagonismes entre les classes acaben destruint-les . Llavors es configura una nova classe social dominant que controla els mitjans de producció i imposa els seus valors, la seva ideologia ... al conjunt de la societat.
Al segle XIX, a Europa, qui controla els mitjans de producció esla burgesia industrial i el sistema és el capitalisme. Marx fa una crítica del capitalisme. Creu que és un sistema que es basa en l'explotació del obrer. Aquesta explotació es du a terme perquè el capitalista s'apropia de la plusvàlua (plusvàlua: feina treballada i no pagada). Aquest “robament” que fa el capitalista al obrer té com a conseqüència que aquell sigui cada vegada més ric i l'obrer esvagi empobrint.
Marx creu que el capitalisme per la seva evolució anirà cap a la concentració d'empreses i de capitals. Cada vegada hi hauran menys gent rica, però seran més rics i més gent pobre i això facilitarà la revolució proletària
Per posar fi a l’explotació, el proletariat farà la revolució, conquerirà el poder polític i econòmic i crearà un Estat obrer al servei delstreballadors. En una primera etapa imposarà la dictadura del proletariat per acabar amb el capitalisme i arribar a un sistema de propietat col·lectiva.
Una vegada tots els mitjans de producció estiguin en mans de l'Estat s'arribarà al societat comunista, igualitària i sense classes on regnarà l'harmonia. Aquesta es la utopia socialista.


3. L'ANARQUISME
L'inspirador de l'anarquisme va ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol
  • Moviment Obrer A Catalunya
  • Evolució moviment obrer
  • El naixement del moviment obrer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS