neeew

Páginas: 12 (2766 palabras) Publicado: 2 de junio de 2013


1.- Quan i on sorgeix el bàdminton? Orígens i Evolució.
ORÍGENS.

Resulta complicat determinar l'origen del bàdminton. Un joc semblant es practicava a Xina i en altres països de l'Extrem Orient, fa més de 2.000 anys, i es creu que el joc de la "Indiaca" (de procedència inca) té un principi similar al nostre esport. El més probable és que el bàdminton derivi de l'antic "battledore andshuttlecock" que es disputava a Europa al segle XVII, com donen fe nombroses tablillas i escrits de l'època.
El germen del modern bàdminton s'origina en el joc indi de la "*Poona", que oficials de l'exercit britànic van importar a Europa.
A Europa, una tarda de 1873, un grup d'oficials es trobaven a la casa senyorial de *Badminton *House, residència del Duc de *Beafourt, en *Gloncestershire. Ploviai davant la impossibilitat de sortir a l'exterior a practicar altres jocs van decidir jugar amb raquetes de tennis i amb un suro d'una ampolla de xampany en el qual van clavar diverses plomes.
En 1877, el coronel del regiment d'enginyers, H.O. *Selby, publicava les primeres regles del nostre actual esport.


El bàdminton va entrar, per vegada primera en uns Jocs Olímpics, com a esportd'exhibició, en *Munich (1972). Problemes interns de la I.B.F. ho van apartar de l'escenari olímpic, fins que de nou reapareixeria en l'Olimpíada de Seul, i ja definitivament, amb tot el dret, a Barcelona'92

EL BÀDMINTON A ESPANYA

El bàdminton sorgeix a Espanya de la mà d'un grup d'amics, que allà per l'any 1971 practicaven gimnàstica de manteniment en el poliesportiu Municipal de Vigo(Pontevedra).

El costum els portava a entrenar els dissabtes a la tarda amb l'equip femení de voleibol "Alerta", en una pista multi ús del citat pavelló.
Cert dia del mes de desembre, quan la pluja calava els carrers de la ciutat gallega, i acabat el tradicional entrenament sabatino, Luis Miró Falcón, (director del gimnàs i professor de INEF), mostrava als joves esportistes un parell de "estranyes"raquetes i una espècie de piloteta de plàstic. Encara que de mala qualitat, aquells artefactes que Miró Falcon havia portat en una dels seus viatges a Suècia, va cridar de seguida l'atenció dels allí congregats.
Poc se sabia llavors del bàdminton a Espanya, tret que ho havien vist alguna vegada a la platja, que existien unes regles en anglès i que alguna cosa semblat es va publicar sobre el tema enla revista "Deporti 2000".
Llocs a investigar sobre l'assumpte, el nostre primer president, José Luis Vila, va fotocopiar unes normes molt simples i el reportatge en qüestió, i de tal guisa, al dissabte següent van començar a gaudir d'un "pseudo bàdminton". Aplicant uns reglaments casolans, encara que ja mes ajustats a la realitat (pistes menors, xarxa mes baixa) van dissenyar les primerescompeticions internar entre socis del gimnàs, que al mes i mitjà de participar van abandonar les peses per les raqueta.
Passats alguns mesos, els mariners d'un vaixell anglès atracat a Vigo van contactar amb els nostres joves pioners, als quals a més d'ensenyar-los les autèntiques normes del bàdminton van donar unes quantes lliçons de joc. Per mitjà dels britànics es va tenir coneixement de l'existènciade la Federació Portuguesa de Bàdminton, que ja en aquells dies comptava amb 25 anys d'història, i la qual ens va ajudar a comprendre, de forma definitiva, la importància d'aquest esport.
El bàdminton s'englobés primer en la Federació Espanyola de Tennis i més endavant com una secció de la Federació Espanyola de Pilota Basca.
El 29 de desembre de 1985, sorgeix de forma independent la FederacióEspanyola de Bàdminton (F.I.S.B.A) A partir d'aquí el treball d'una innombrable quantitat de persones han fet possible la realitat d'un esport en alça, convertint-ho probablement en un dels 7 esports més practicats al nostre país.

Actualment són moltes les federacions i associacions de bàdminton al món. Un esport que s'ha arrelat en la població mundial, practicant-se des d'edats molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS