Njhg

Páginas: 15 (3504 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
BACTERIS


1. Introducció

Els bacteris són els primers organismes vius que van aparèixer al planeta Terra fa 3.500 milions d’anys. Durant un llarg període de temps, uns 2.000 milions d’anys, els bacteris van ser els únics habitants del nostre planeta, amb una maquinària bioquímica rudimentària van ser capaços de colonitzar el planeta. Els bacteris pertanyen al Regne Moneres.

Els bacterissón organismes unicel·lulars de mides microscòpiques (1–10μm), les seves cèl·lules tenen una estructura més simple que les cèl·lules animals o vegetals i són més petites que elles, són cèl·lules procariotes. La característica principal de les cèl·lules procariotes és no presentar embolcall nuclear al voltant de material genètic. L’ADN es troba lliure al citoplasma en una regió anomenadanucleoide. La cèl·lula bacteriana presenta pocs orgànuls citoplasmàtics entre els quals cal destacar els ribosomes. Tenen en comú amb les cèl·lules eucariotes presentar el mateix codi genètic i una maquinària similar per a la síntesi de proteïnes.

Els bacteris de l’actualitat són organismes dotats d’una excepcional capacitat de sobreviure en els ambients més diversos: des de les fonts termals alsicebergs, i des de l’interior de l’organisme humà fins al fons marí. Els bacteris presenten una alta variabilitat metabòlica fet que els ha permès colonitzar una gran varietat d’ambients.


2. Morfologia

Els bacteris posseeixen quatre tipus morfològics: bacils, en forma de bastó; cocs, en forma esfèrica; espirils, en forma de bastó caragolat i; vibrions, com una coma ortogràfica

Alguns bacterisformen agrupacions d'individus, ja que, quan es divideixen, els bacteris fills es mantenen units per mitjà de les càpsules. Els bacils solen presentar cadenes lineals d'individus, ja que el procés de divisió té lloc en una sola direcció. Els cocs, segons les possibles direccions de divisió, presenten diferents agrupacions que reben el nom d'estreptococs si formen cadenes, estafilococs si formenraïms o sarcines si formen associacions tridimensionals regulars.

[pic]

3. Estructura bacteriana

Els bacteris estan formats per:

I. Cobertes: càpsula (pot faltar); paret bacteriana (sempre present); membrana plasmàtica.
II. Citoplasma: ribosomes; inclusions; vesícules.
III. ADN: Nucleoide; Plàsmids.
IV. Prolongacions: flagels; pèls sexuals; fímbries.

[pic]I. Cobertes

a) Càpsula
Definició: És una capa gelatinosa externa a la paret cel·lular, gairebé present en tots els bacteris patògens.
Composició química / Ultraestructura: És una coberta rica en glúcids i proteïnes que absorbeix molta aigua i que té forma indefinida.
Funcions: Entre les diverses funcions que pot realitzar:
- Es capaç de retenir l’aigua i evitar la dessecació delsbacteris.
- Defensa contra anticossos, bacteriòfags i cèl·lules fagocitàries (leucòcits).
- Permet la formació de colònies.
- És magatzem de substàncies.
- Permet adherir-se a substrats (als teixits afavoreix les infeccions / manté la flora bacteriana intestinal).
b) Paret bacteriana
Definició: és un embolcall rígid i fort que dóna forma a les cèl·lules bacterianes i separa la membranaplasmàtica del medi extern.
Composició química / Ultraestructura: Es poden diferenciar dos tipus de bacteris segons l'estructura de la paret: els bacteris Gram positius i els bacteris Gram negatius. En els dos tipus de bacteris, la paret presenta una capa de mureïna.









- Paret Gram +: És monoestratificada. Té un gruix de 20-80nm. Està formada per una capa gruixuda de mureïna que presentaassociats àcids teicoïcs i lipoteicoïcs. Es tenyeix de color morat.

- Paret Gram -: És biestratificada. Té un gruix de 10-15nm. Hi ha una capa basal fina de mureïna sobre la qual hi ha una membrana externa (és una bicapa lipídica amb proteïnes i lipopolisacàrids). Es tenyeix de color rosat a vermell.
Funcions: Entre les diverses funcions que pot realitzar:
- Manté la forma i el volum...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ghjklñ´Njhg
  • Njhg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS