Notes històriques de la capella de Sant Salvador de Vilassar o de can Boquet

Páginas: 25 (6043 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2014

Notes històriques de la capella de Sant Salvador de Vilassar o de can Boquet

Josep Samon Forgas
Octubre 2009




Introducció

El juliol del 1981, a instàncies del rector de Vilassar de Dalt, Mn. Joaquim Vives Aragó, i del Consell Parroquial, s'arribava a un acord amb entre els propietaris de can Boquet —Sr. Josep Ullar Margenat i Sra. Teresa Galceran Boquet— per restaurar la capellade Sant Salvador i recuperar el culte abandonat des del 1936. Les obres de restauració, a càrrec d'una empresa local i amb el concurs del Grup Arqueològic de Vilassar, es van fer en poques setmanes i en el decurs de les mateixes es posaren al descobert l'absis prerromànic de planta quadrada cobert amb una volta, la qual conserva les característiques marques d'encanyissat del moment de la sevaconstrucció i té incrustades en el gruix de la mateixa quaranta-tres peces de terrissa amb els colls cap avall. En el mur de fons de l'absis —orientat a llevant, com és característic d'aquestes construccions— s'hi descobrí una finestra espitllerada d'esqueixada simple. També al mur del fons de l'absis i a l'arcada de pedra que uneix l'absis amb la nau de la capella s'hi descobriren marques de pinturaformant figures lineals. L'absis es troba totalment integrat a la masia veïna, actualment coneguda per can Boquet, atès que en successives ampliacions s'ha ocupat la coberta i els espais corresponents a les façanes de llevant i de migdia; de manera que la finestra espitllerada de l'absis avui és cega. El diumenge 9 d'agost del 1981, a la tarda, tenia lloc la reconciliació canònica de la capellade Sant Salvador de Vilassar.
Les accions empreses per reconciliar la capella havien posat de relleu unes estructures arquitectòniques que testimoniaven la seva antiguitat, però el coneixement històric que en teníem era gairebé nul. En el cas que ens ocupa, ha estat després de la troballa arquitectònica que s'han anat reunint dades que permeten documentar uns quants segles de la seva història, toti que encara hi ha etapes fosques i molts interrogants oberts. Les aportacions de dades històriques per ampliar el coneixement de la capella han estat efectuades per Mn. Àngel Fàbrega Grau, canonge arxiver emèrit de la catedral de Barcelona; Josep Benito Galceran (†) i Salvador Grau Tort, col·laboradors de l'Arxiu Parroquial de Vilassar; Pere Benito i Monclús, doctor en història medieval;Joaquim Graupera i Graupera, llicenciat en història; i per l'autor d'aquestes pàgines.
Totes les persones esmentades hem contribuït a nodrir el coneixement històric de Sant Salvador de Vilassar amb aportacions puntuals o amb estudis més amplis i actualment ja són diversos els treballs que s'hi refereixen. La present comunicació té l'objectiu de recopilar les dades històriques publicades fins alpresent, normalitzar algunes referències documentals i puntualitzar o aclarir algun aspecte concret, sense que en cap cas es pugui entendre com un desmereixement els treballs publicats ni els seus autors, dels quals em considero deutor i als quals agraeixo totes les aportacions que han fet. D'altra banda, la recerca continuada a l'Arxiu Parroquial de Vilassar de Dalt ha produït, i produeix encara, unlent però profitós degotall de dades que van enriquint el coneixement històric de Sant Salvador.








Treballs publicats amb aportacions
històriques

Fulletó commemoratiu de la Reconciliació de la Capella, 1981
Les primeres referències documentals sobre Sant Salvador de Vilassar foren publicades en un fulletó commemoratiu de la reconciliació de la capella repartit en el mateix acte.El fulletó, de vuit pàgines i editat per la Parròquia de Vilassar de Dalt, recollia, entre altres coses, una petita ressenya històrica més plena d'interrogants que no pas de respostes, que signàrem en Salvador Grau i l'autor de les presents notes. La ressenya no aportava referències documentals. Les dades històriques llavors conegudes eren molt migrades i no anaven més enllà del segle XV. Per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Club Can Not Handle Me
  • Nota Doctrinal Sobre La Santa Misa
  • Día de los santos difuntos en El Salvador
  • Nota de credito del tesoro publico de el salvador
  • Historia De Santa Clara Municipio De El Salvador
  • Paseo El Carmen Santa Tecla, El Salvador
  • can can not
  • Boquete

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS