noucentisme

Páginas: 12 (2959 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2013
NOUCENTISME
S’anomena Noucentisme el moviment estètic i cultural vigent a Catalunya sobretot entre 1906 i 1923. Coincideix parcialment amb el modernisme. El noucentisme es mes aviat un moviment per impulsar la difusió de idees i l’aplicació de una política cultural que no pas un estil artístic i per això la producció resultant, literària o plàstica es limitada en quantitat.
L’any 1911 suposal’inici de un gran auge noucentista que coincideix amb la mort de Joan Maragall i la creació de la secció filològica de l’institut de estudis catalans i la publicació de L’almanach dels noucentistes que es un autèntic Però al 1920 acaba aquesta gran auge per la retirada de Eugeni d’ors de la política cultural catalana i la marxa de Josep carner a l’estranger, es va iniciar la davallada del movimentque s’agreuja amb la dictadura del 1923.
La paraula noucentisme va ser creada per Eugeni d’ors el 1906 en unes de les glosses publicades a la premsa diària i després reunides en un llibre que es diu Glossari. Va ser una aposta de modernitat per a un nou segle en que el retorn al classicisme havia d’anular les maneres del vuit cents tan dominat pels efectes del romanticisme. Una de lescaracterístiques es la reducció de la creació de poesia i assajos.
Caracteristiques :
Interes per l’ordre i preferència per les formes clares i idees objectives,
Elogi de la cultura i la civilitat
Admiració i contemplació de ambients rurals i personatges de la ciutat
Decantament decidit pel valor de la raó, Defensa de la intervenció cultural,
Potenciacio de les institucions
Esforçs per superarl’annecdota i transcendir a la categoria
Imperialisme, miraven el passat clàssic, volien un imperi perquè durant la epoca anterior havien progressat, volien que Barcelona sigues la capital de l’imperi perquè ens van fer edificacions a l’estil clàssic
Arbritarietat, una obra ben feta a de ser bella, no val l’espontaneitat, te que estar treballat, es mes important com esta fet i busquen la bellesa a travesde la poesia
Individu civilitzat cortes educat i armonic
Mediterranisme, la cultura es basa a el mediterrani, la ciutat la contraposa, ciutat(ordre) i camp (caos)
Enric prat de riba amb Eugeni dors crean la primera escola.
Principals poetes
Els dos poetes noucentistes catalans principals son Guerau de Liost i Josep Carner. Guerau de Liost es el pseudònim de Jaume Bofill i Mates que va néixer aOlot, va ser el primer mestre de Josep Carner i posteriorment amic íntim i admirador seu. Va morir a Barcelona i entre les seves obre mes noucentistes destaca La muntanya d’ametistes i la ciutat d’ivori.
La muntanya d’ametistes, prologada per Eugeni d’Ors, forma part de una trilogia dedicada a la natura. Es un cant al Montseny en el qual el paisatge i els habitants apareixen estilitzats,allunyats de l’estil ruralista que havia triomfat a Catalunya. La ciutat d’ivori constitueix un cant a la vida urbana i una observació de la comèdia humana, amb alguna nota d’intimitat i de pessimisme.
Josep Carner
VIDA(biografia)
Josep Carner va néixer a Barcelona el 1884 en una família catalanista . Es mostra com un escriptor molt precoç. Des de que tenia 202 anys era col·laborador habitual de laveu de Catalunya, gracies a Prat de la Riba i va ser director de la revista Catalunya.
Des de 1905 no va parar de publicar poemes i articles de premsa per això es va convertir en un personatge públic famós per la seva elegància, Eugeni tenia contactes amb la Escola Mallorquina però no amb Eugeni D’ors. Al 1911 va iniciar una dedicació a la traducció de autors estrangers al català durant deu anysgracies al seu domini de la llengua.
Despres de la mort de Prat de Riba guanya unes oposicions de diplomàtic que li van permetre superar els problemes econòmics. El 1921 abandona Catalunya. Quan succeeix la guerra civil s’en va cap a Mèxic i mes tar a Brusseles on es casa un altre vegada y per últim va viatjar altre vegada a Catalunya el mateix any que va morir 1970.
OBRA
En la obra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Noucentisme
  • noucentisme
  • Noucentisme
  • El Noucentisme
  • el noucentisme
  • noucentisme
  • El Noucentisme
  • Noucentisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS