Novel·La Del S. Xix

Páginas: 3 (564 palabras) Publicado: 22 de abril de 2012
NOVEL·LA S. XIX
La novel·la és el gènere que més triga a conrear-se perquè en aquell moment no hi havia una tradició de novel·la en la literatura catalana, i també a causa que la llengua no estavanormalitzada. Aquesta falta de novel·la se supleix amb traduccions en castellà d’autors com Walter Scott, Victor Hugo, Alexandre Dinas o Marc Zoni.
L’any 1862 es va escriure la primera novel·la encatalà desprès del Tirant (s. XV). Escrita per Antoni de Bofarull: L’orfeneta de Menàrguens.
Hi havia quatre tipus de novel·la:
* Novel·la històrica: situada en un escenari llunyà, de l’EdatMitjana, és d’acció i no psicològica.
* Novel·la de fulletó: es venia per entregues que sortien cada cert temps. Tenia elements dramàtics i una finalitat moralitzant.
* Novel·la contemporània:tractava sobre temes de l’actualitat.
* Novel·la de costums (o Quadre de costums)
COSTUMISME
Apareix a causa de la revolució social produïda per la revolució industrial, quan apareix el proletariaturbà i van desapareixent la menestralia i els artesans.
La novel·la es proposa donar testimoni dels canvis transcendentals, dels prototips de l’època, de fer conèixer el país, tant als habitants comals forasters, i de recollir els aspectes insignificants de la vida quotidiana.
El quadre de costums va aparèixer a la premsa periòdica popular. Tenia absència d’argument, descripcions minucioses,interrupcions del narrador i diàlegs freqüents i espontanis, enfocament nostàlgic i intenció crítica. Visió subjectiva davant els canvis de l’època
* Costumisme rural: idealitza la natura (exemples:Martí Genís Aguilar, Bosch de la Trinxeria)
* Costumisme urbà: centrat en l’observació de la menestralia. Neix a Barcelona. (exemples: Robert Robert, Emili Vilanova)
* ROBERT ROBERT: escriptori polític d’idees liberals i republicanes. Denunciava els comportaments poc raonats i deshonestos de la seva època utilitzant l’humor, la ironia o la sàtira. Nota amarga de la realitat que no es pot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narrativa S Xix Y S Xx
  • Revoluciones Liberales Del S. Xix
  • pensamiento economico del s XIX
  • Pensamiento Social Del s Xix
  • España del s. XIX
  • Revoluciones del s xix
  • S XIX IMAGENES DESTACABLES
  • Querétaro, S XVIII y XIX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS